Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ AEL-SPORTS ΣΤΟ SUPER CUP

Μετά από 11 χρόνια, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο ο θεσμός του Σούπερ Καπ και το ael-sports σας παρουσιάζει το παρακάτω αφιέρωμα. Μια διοργάνωση στην οποία ο πρωταθλητής και ο Κυπελλούχος της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου συγκρούονται για τον τίτλο του υπερπρωταθλητή, δηλαδή της καλύτερης ομάδας της περσινής σεζόν.

Πρόκειται για έναν αγώνα που αποτελεί "γιορτή" του ποδοσφαίρου. Το φετινό όμως Super Cup μόνον ως "γιορτή" δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι διάφορες συγκυρίες και η ανοργανωσιά της διοργανώτριας αρχής δεν επέτρεψαν να διεξαχθεί ο αγώνας πριν την έναρξη της SuperLeague , όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου, τότε που οι ομάδες είναι ξεκούραστες και δεν είναι φορτωμένες με πολλές αγωνιστικές υποχρεώσεις. Έτσι το φετινό Σούπερ Καπ, δεν θα έχει την αίγλη που του αρμόζει, αφού οι προπονητές των δυο φιναλιστ απφάσισαν να μην δώσουν την ανάλογη βαρύτητα, προτιμώντας να κατεβάσουν στο γήπεδο τους, επί το πλείστον, αναπληρωματικούς παίκτες τους.

Ο θεσμός του Super Cup, που ονομάζεται και κύπελλο Φιλίας και Αλληλεγγύης, διεξήχθη στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 1987 και καθιερώθηκε για τα επόμενα 8 χρόνια (έως και το 1996). Έτσι λοιπόν ξαφνικά όποως εμφανίστηκε η συγκεκριμένη "γιορτή" του ποδοσφαίρου, έτσι ξαφνικά και χάθηκε από το προσκήνιο, για να εμφανιστεί και πάλι φέτος, χωρίς όμως να διεκδικεί τις δάφνες του παρελθόντος.

Η αναβίωση του Super Cup, φέρνει αντιμέτωπους για πρώτη φορά στο θεσμό τον Ολυμπιακό και την ΑΕΛ. Για τον Ολυμπιακό είναι η τρίτη συμμετοχή, ενώ για την ΑΕΛ η δεύτερη. Η πρώτη φορά που η "βυσσινί" ομάδα έλαβε μέρος στο Κύπελλο Φιλίας και Αλληλεγγύης ήταν στις 24 Αυγούστου 1988 (...ως πρωταθλήτρια) απέναντι στον Παναθηναϊκό, σ' έναν αγώνα που διεξήχθη στην φυσική έδρα του αντιπάλου της. Η φυσιολογική κατάληξη του ματς ήταν η ήττα για την "βασίλισσα του κάμπου" με σκορ 3-1 (27΄, 64΄ Νίλσεν, 58΄ Καλατζής - 59΄ Μητσιμπόνας).

Η σύνθεση της ΑΕΛ: Μιχαήλ, Αγορογιάννης, Κολομητρούσης, Κυριλίδης, Βουτυρίτσας, Αλεξούλης, Τσιώλης, Ζιώγας, Καραπιάλης, Βαλαώρας / 66' Μπάνον.

Η σύμπτωση λοιπόν επαναλαμβάνεται και η ΑΕΛ καλείται και πάλι ν' αντιμετωπίσει σ' έναν τελικό Super Cup μια ομάδα που αγωνίζεται στην φυσική της έδρα. Αυτή τη φορά θα είναι ο Ολυμπιακός και το παιχνίδι θα διεξαχθεί στο γήπεδο Καραϊσκάκη την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου με ώρα έναρξης στις 20:00μ.μ. και με τηλεοπτική κάλυψη από τον ALPHA.

Αναλυτικά οι αγώνες που διεξήχθησαν στα πλαίσια του Σούπερ Καπ, είναι οι εξής:

29/08/1987 ... Ολυμπιακός-ΟΦΗ 1-0 OAKA
(65΄ Ξανθόπουλος)
24/08/1988 ... Παναθηναϊκός-ΑΕΛ 3-1 OAKA
(27΄, 64΄ Νίλσεν, 58΄ Καλατζής - 59΄ Μητσιμπόνας)
30/08/1989 ... ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-1 (6-5 πέναλτι) ΟΑΚΑ
(46΄ Β. Βλάχος - 78΄ Χριστοδούλου)
29/08/1992 ... Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-1 ΟΑΚΑ
(34΄ Μπατίστα, 58΄ Τσαλουχίδης, 60΄ Καραπιάλης - 31΄ Αλεξανδρής)
18/08/1994 ... Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-0 ΟΑΚΑ
(22΄ Σαραβάκος)
17/08/1995 ... Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 3-0 ΟΑΚΑ
(30΄ Ουζουνίδης, 76΄ πεν. Αποστολάκης, 86΄ Μάρκος)
11/08/1996 ... ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-1 (9-8 πέναλτι) Καραϊσκάκη
(88' Σαβέφσκι - 90' Αλεξούδης)


SUPER CUP: ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΣΤΟΝ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΛ 1-0
39' Μήτρογλου

Οποιος ή όποια αποφάσισε να πάει στο Φάληρο για να δει από κοντά την αναβίωση του Super Cup μεταξύ του πρωταθλητή Ολυμπιακού και της κυπελλούχου ΑΕΛ σίγουρα παραξενεύτηκε όταν είδε στον αγωνιστικό χώρο κάποιες... περίεργες, καινούργιες φυσιογνωμίες. Αφού ρώτησε τον διπλανό του, ενημερώθηκε πως ο Τάκης Λεμονής εμπιστεύτηκε θέση στο βασικό σχήμα στους πιτσιρικάδες. Δείγμα του πόσο υπολόγιζε τον συγκεκριμένο αγώνα.

Αλλαγές, νέα πρόσωπα και πιτσιρικάδες στην ενδεκάδα είχε και ο Γιώργος Δώνης, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να δοκιμάσει κάποιους παίκτες που δεν είχαν μέχρι τώρα μεγάλο χρόνο συμμετοχής.

Η στάση των δύο προπονητών πρέπει να προβληματίσει έντονα την ΕΠΟ που αποφάσισε να αναβιώσει έναν ξεχασμένο θεσμό στο πιο ακατάλληλο χρονικό σημείο. Κι αν οι δύο τεχνικοί έκαναν καλά να δοκιμάσουν κάποιους νέους ποδοσφαιριστές, η Ελληνική Ομοσπονδία τι κέρδος είχε από την διεξαγωγή ενός ανούσιου αγώνα, επιβαρύνοντας κι άλλο το πρόγραμμα των δύο ομάδων;

Ο αγώνας

Το "Γέωργιος Καραϊσκάκης" δεν είχε πολύ κόσμο... Γύρω στους 5.000 ήταν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού και περίπου 100 οι οπαδοί της ΑΕΛ. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο αγώνας άρχισε με τη Λάρισα να έχει την πρώτη καλή ευκαιρία, αλλά ο Σηφάκης απομάκρυνε εκπληκτικά σε κόρνερ, με το δεξί χέρι, το τακουνάκι του Μπαχράμη από το ύψος της μικρής περιοχής. Οι ερυθρόλευκοι "απάντησαν" στις ευκαιρίες στο 12', αλλά ο Κωνσταντίνου δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το τραγικό λάθος στην αντίπαλη άμυνα. Ο Κύπριος επιθετικός βρέθηκε απέναντι στον Κηπουρό, αλλά το δεξί σουτ που επιχείρησε δεν ήταν καλό, με αποτέλεσμα ο πορτιέρο της Λάρισας να απομακρύνει την μπάλα με τα πόδια.

Στα πρώτα είκοσι λεπτά, οι παίκτες του Γιώργου Δώνη είχαν την πρωτοβουλία στη μεσαία γραμμή και στο 19' έχασαν απίστευτη τριπλή ευκαιρία για να πάρουν προβάδισμα στο σκορ. Ο Μιχάλης Σηφάκης, όμως, έδειξε πως ο Ολυμπιακός μπορεί βάσιμα να ελπίζει στις υπηρεσίες του. Ο Λαμπρόπουλος έκανε το δεξί μακρινό σουτ, ο Έλληνας τερματοφύλακας απέκρουσε δύσκολα με τα πόδια. Στην επαναφορά, πάλι ο διεθνής πορτιέρο απομάκρυνε το σουτ του Κόζλεϊ από το ύψος της μικρής περιοχής, αλλά η ΑΕΛ είχε και τρίτη ευκαιρία στην ίδια φάση! Ο Μαχράμης πήρε το... ριμπάουντ, έκανε το σουτ από απόσταση βολής, όμως πάλι ο Σηφάκης είπε "όχι", μπλοκάροντας την μπάλα. Σπουδαία στιγμή για τη Λάρισα, σπουδαία και η τριπλή επέμβαση του ερυθρόλευκου γκολκίπερ.

Από το 20' και μετά, ο Ολυμπιακός ισορρόπησε το ματς και στο 29' ο Μήτρογλου ήταν έτοιμος να σουτάρει από το ύψος του πέναλτι, αλλά ο Μπουκουβάλας πρόλαβε, έκανε το τάκλιν και απομάκρυνε τον κίνδυνο για την ομάδα του. Ο επιθετικός του πρωταθλητή Ελλάδας, όμως, δέκα λεπτά αργότερα (39') ο διεθνής επιθετικός βρήκε δίχτυα. Ο Αριστείδης Σοϊλέδης, με μία εκπληκτική σέντρα από τα αριστερά, τροφοδότησε τον Μήτρογλου, ο οποίος με κεφαλιά-κανονιά από το ύψος της μικρής περιοχής έστειλε την μπάλα στο παραθυράκι της αριστερής γωνίας του Κηπουρού, ο οποίος έμεινε κυριολεκτικά άγαλμα. Ήταν το 1-0 για τον Ολυμπιακό, σε μία συνεργασία δύο παικτών που αν συνεχίσουν την σκληρή δουλειά θα αφήσουν εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

β' ημίχρονο

Στην επανάληψη, οι ερυθρόλευκοι δεν κινδύνεψαν σε κανένα σημείο της αναμέτρησης, παρά τις τρεις γρήγορες αλλαγές του Γιώργη Δώνη, ο οποίος "γέμισε" το κέντρο με την είσοδο των Κυριακίδη και Αλεξάνδρου, όμως η ομάδα του δεν απείλησε ουσιαστικά τον πρωταθλητή Ελλάδας. Ο Ολυμπιακός δεν έδωσε χώρο στον αντίπαλο και οι παίκτες του κρατούσαν τις θέσεις τους στον αγωνιστικό χώρο.

Στο 50', ο Μενδρινός έκανε το γύρισμα από τα δεξιά, ο Κωνσταντίνου δεν βρήκε όπως θα ήθελε την μπάλα στην προβολή που επιχείρησε και οι αμυντικοί της ΑΕΛ απομάκρυναν την μπάλα. Στο 81' ο Γκαλέτι εκτέλεσε φάουλ έξω από τη μεγάλη περιοχή, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι, καθώς βρήκε στο δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας του Κηπουρού. Η τελευταία καλή φάση του αγώνα ήταν πάλι για λογαριασμό του Ολυμπιακού, με τον τερματοφύλακα της ΑΕΛ να απομακρύνει εντυπωσιακά σε κόρνερ το δεξί σουτ του Γκαλέτι.

*Μετά από συμφωνία της ΕΠΟ με την κυπριακή ομοσπονδία ποδοσφαίρου, το Super Cup Ελλάδας διαιτήτευσε Κύπριος ρέφερι (ο κορυφαίος στη Μεγαλόνησο), με δύο συμπατριώτες του βοηθούς.

ΣΚΟΡ: 1-0
ΓΚΟΛ: Μήτρογλου 39
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Κατσικογιάννης - Μπαχράμης
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: -
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 5000

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Λεμονής): Σηφάκης, Πάντος, Τοροσίδης, Ζεβλάκοβ, Αρτσούμπι, Κατσικογιάννης, Μενδρινός, Σοϊλέδης (77' Γκαλέτι), Νούνιες (77' Βασιλόγιαννης), Μήτρογλου, Κωνσταντίνου.

ΑΕΛ (Δώνης): Κηπουρός, Μπουκουβάλας, Φέρστερ, Βενέτης, Κατσιαρός, Μπαχράμης (57' Μουνιόθ), Βεργώνης (46' Αλεξάνδρου), Λαμπρόπουλος, Ιγκλέσιας (46' Κυριακίδης), Πάρα, Κόζλεϊ.


ΔΩΝΗΣ: ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Γιώργος Δώνης: «Μας ενδιέφερε το παιχνίδι, αλλά περισσότερο ήθελα να δω παιδιά που δεν έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Λόγω των πολλών αγώνων πρέπει να έχουμε βοήθειες. Είδα αυτά που βλέπω και στις προπονήσεις. Τα παιδιά που μπορούν να μας βοηθήσουν είναι τα ίδια».

Και πρόσθεσε: «Είχαμε ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο. Συνεχίζουμε με πρώτο στόχο το παιχνίδι της Κυριακής με την Ξάνθη, όπου θέλουμε να επιστρέψουμε στις νίκες. Έχουμε κάνει ένα κακό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, για το οποίο δεν είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι.

Τάκης Λεμονής: «Ήθελα να ξεκουράσω ορισμένους βασικούς παίκτες και να δώσω χρόνο συμμετοχής σε κάποιους άλλους. Λόγω των αναγκών που έχουμε, υποβαθμίσαμε το σημερινό παιχνίδι. Ωστόσο, δεν παύει να είναι ένας τίτλος. Έγινε ένα ανοιχτό, όμορφο και χωρίς σκοπιμότητες, παιχνίδι. Είδα και θετικά στοιχεία και κάποια αρνητικά. Η συνέχεια θα είναι δυνατή, αλλά νομίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι».


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΙΚΤΩΝ

Ηλίας Κυριακίδης: «Απόδειξη προόδου είναι το σημερινό ματς. Τα προηγούμενα χρόνια "ματώναμε", για να μείνουμε στην κατηγορία και τώρα παίζουμε με φόντο ένα Κύπελλο. Αυτό είναι πρόοδος! Στο πρωτάθλημα θα έπρεπε να έχουμε περισσότερους βαθμούς, απλά γιατί το αξίζουμε».

Ανδρέας Λαμπρόπουλος: «Κάθε ομάδα θα ήθελε να βρίσκεται σε αυτό το παιχνίδι. Προσπαθήσαμε να πετύχουμε ένα γκολ, κυρίως στο α ημίχρονο, δεν τα καταφέραμε. Σκόραρε ο Ολυμπιακός και κέρδισε».

Φώτης Κηπουρός: «Δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό. Μπορούσαμε να προηγηθούμε στο πρώτο ημίχρονο. Το ματς αυτό τελείωσε, μας ενδιαφέρει η Ξάνθη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: