Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

ΟΝΕΙΡΟ ΖΩ...


ΑΕΛ - ΜΠΛΑΚΜΠΕΡΝ ... 2 - 0

Στην επιστροφή της στα ευρωπαϊκά σαλόνια, η Λάρισα θύμισε τη μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του 80’. Κόντρα στα προγνωστικά και έχοντας την συμπαράσταση 10.000 και πλέον οπαδών της, η ΑΕΛ πήρε μια «καθαρή» νίκη με 2-0 επί της Μπλάκμπερν και μαζί το πάνω χέρι για την πρόκριση στους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.


Απέναντι στους υπερόπτες Άγγλους, το συγκρότημα του Γιώργου Δώνη έπαιξε όπως ακριβώς έπρεπε και έφτασε δίκαια στη μεγάλη νίκη. Σε ένα εκρηκτικό δίλεπτο (33’ – 35’) Μπακαγιόκο και Κλέιτον «εκτέλεσαν» τη Μπλάκμπερν, που παρότι είχε μπροστά της χρόνο, δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Η Λάρισα με εξαιρετική αμυντική λειτουργία, απειλήθηκε ελάχιστα, ενώ στην επανάληψη ανέβασε και άλλο την απόδοσή της και θα μπορούσε να πετύχει ένα ακόμη γκολ.

Δέκα με τόνο

Μπορεί η Μπλάκμπερν να ήταν το φαβορί, όμως, δικαίωσε τον χαρακτηρισμό μόνο στα χαρτιά. Γιατί μες το γήπεδο, η Λάρισα ήταν μια εξαιρετική ομάδα, με παίκτες που εκτέλεσαν πιστά τις εντολές του Δώνη. Στην εφαρμογή του 4-3-3, οι «βυσσινί» πήραν δέκα με τόνο, καθώς με πρέσινγκ και αλληλοκάλυψη δεν επέτρεψαν στους Άγγλους να απειλήσουν ουσιαστικά τον Κοτσόλη.

Την ίδια στιγμή, με υπομονή, ηρεμία και κυρίως «καθαρό μυαλό» οι γηπεδούχοι έψαξαν το γκολ και δικαιώθηκαν. Ο Μπακαγιόκο έκανε μεγάλη εμφάνιση στην κορυφή της επίθεσης, αφού πέρα από το γκολ που πέτυχε, είχε εξαιρετικές κινήσεις και προκάλεσε τεράστια προβλήματα στην αγγλική άμυνα.

Σημαντική και η προσφορά του Κλέιτον, ειδικά στο δεύτερο μέρος, όταν... χόρευε από τα αριστερλα, ενώ είναι βέβαιο πως ο Δώνης δεν πρέπει να έχει παράπονα από κανένα παίκτη. Νταμπίζας και Φέρστερ «καθάρισαν» όλες τις σέντρες, ενώ σπουδαία δουλειά στη μεσαία γραμμή έκαναν οι Κυριακίδης, Φωτάκης και Σαρμιέντο.

«Φονικό» δίλεπτο

Απ’ τα πρώτα κιόλας λεπτά, η ΑΕΛ έδειξε την αμυντική της προσήλωση, προσπάθησε να κυκλοφορήσει τη μπάλα και να απειλήσει κυρίως με τον Μπακαγιόκο. Ο ρυθμός δεν ήταν καλός, αφού ούτε η Μπλάκμπερν είχε τρόπους να φτάσει στην περιοχή του Κοτσώλη, μέχρι που φτάσαμε στο «φονικό» δίλεπτο (33’-35’).

Στο 33’ ο Μπακαγιόκο έκανε εξαιρετική κίνηση και με αριστερό κεραυνό έξω από τη μεγάλη περιοχή, έστειλε τη μπάλα στο βάθος της εστίας του Φρίντελ. Δυο λεπτά μετά, ο Αλεξάνδρου εκμεταλλεύθηκε το λάθος της αγγλικής άμυνας, νικήθηκε στο πλασέ του από τον Φρίντελ, όμως, στη συνέχεια και έπειτα από διαδοχικές κόντρες, η μπάλα «στρώθηκε» στον Κλέιτον, που με αριστερό πλάσε έγραψε το 2-0.

Άξιζε και τρίτο

Η ΑΕΛ είχε βάλει τις βάσεις για ένα «καθαρό» σκορ και στην επανάληψη, ήξερε πως πρέπει να παίξει ακόμη πιο έξυπνα για να το κρατήσει, όπως και έπραξε. Και όχι μόνο το κράτησε, αλλά ήταν εκείνη που είχε τις καλύτερες ευκαιρίες και άξιζε να πετύχει ένα ακόμη τέρμα. Αντίθετα, η Μπλάκμπερν και παρά τις αλλαγές του Χιούζ, απείλησε ουσιαστικά μόνο στο 55’ με μια κεφαλιά του Σάντα Κρουζ.

Για τη Λάρισα, η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε στο 69’, όταν ο Μπακαγιόκο έδωσε έτοιμο γκολ στον Κλέιτον, αλλά ο Φρίντελ εξουδετέρωσε με τα πόδια το πλασέ του Βραζιλιάνου. Ο Αμερικανός γκολκίπερ είπε ακόμη «όχι» στο φάουλ του Φωτάκη (48’), ενώ είδε τη μπάλα να περνά μόλις άουτ στο δυνατό σουτ του Κυριακίδη (66’).

Πολύ καλή η διαιτησία του Γερμανού, Πέτερ Σίπελ, ο οποίος έδειξε κίτρινη κάρτα στους Κατσιαρό, Μπακαγιόκο και Μπέντλεϊ.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΛ: Κοτσόλης, Νταμπίζας, Φέρστερ, Γκαλίτσιος, Κατσιαρός, Κυριακίδης, Σαρμιέντο, Αλεξάνδρου (76΄ Γκίκας), Φωτάκης, Κλέιτον (84΄ Καλαντζής), Μπακαγιόκο (92’ Βενέτης)

ΜΠΛΑΚΜΠΕΡΝ: Φρίντελ, Όιερ, Γουόρνοκ, Νέλσεν (57΄ Κιζανισβίλι), Έμερτον, Νταν, Σάβατζ, Μπέντλεϊ, Πέντερσεν (62΄ Ντερμπισάιρ), Σάντα Κρουζ, ΜακΚάρθι (79΄ Τουγκάι)

Δεν υπάρχουν σχόλια: