Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

ΕΝΤΕΚΑ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ...

Σούπερ ΑΕΛ, κατεδάφισε το "Ίγουντ Παρκ". Τα παλικάρια του Γιώργου Δώνη υπέστησαν την πιο γλυκιά ήττα της ζωής τους με 2-1 από τη Μπλάκμπερν, παίρνοντας πανηγυρικά το εισιτήριο για τη φάση των ομίλων του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Η ΑΕΛ προηγήθηκε και μόνο με... αυτοκτονία θα έχανε την πρόκριση. Ένα "νεκρό" δεκάλεπτο στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου και στις αρχές του δεύτερου, λίγο έλειψε να βάλει σε περιπέτειες τους "βυσσινί", όμως η ψυχραιμία και το ποδοσφαιρικό μυαλό των παικτών σε συνδυασμό με το άψογο κοουτσάρισμα του Γιώργου Δώνη, έφεραν τη Λάρισα στους ομίλους χωρίς πολύ... ιδρώτα.

Η κορυφαία στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία της Λάρισας, είναι η πρόκριση επί της Μπλάκμπερν. Οι «βυσσινί» του Γιώργου Δώνη ηττήθηκαν 2-1 στο «Ιγουντ Παρκ», όμως χάρη στο 2-0 με το οποίο είχαν επικρατήσει στον πρώτο αγώνα στο Πανθεσσαλικό, πήραν το «εισιτήριο» για τους ομίλους του Κυπέλλου UEFA. Ο Σίλβα Κλέιτον έδωσε το προβάδισμα στην ΑΕΛ στο 17΄, ενώ τα γκολ της αγγλικής ομάδας, που αποχαιρέτησε τη διοργάνωση, πέτυχαν ο Ντέρμπισαϊρ (+45΄ με πέναλτι) και Γουόρνοκ (51΄).

Η εμφάνιση της Λάρισας στο πρώτο ημίχρονο ήταν, με μία λέξη, ονειρεμένη. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως δεν απειλήθηκε παρά ελάχιστα από τους Ρόβερς, καθώς η τακτική του Γιώργου Δώνη απέδωσε τα μέγιστα, με την τριάδα του κέντρου -Σαρμιέντο, Φωτάκης, Κυριακίδης- να κάνει και πάλι τη διαφορά.

Οι γηπεδούχοι ήθελαν ένα γρήγορο γκολ, αλλά δεν το... πλησίαζαν καν, τη στιγμή που η ΑΕΛ άρπαξε την ευκαιρία από τα «μαλλιά» όταν της παρουσιάστηκε. Ηταν το 17ο λεπτό, όταν από σέντρα του Κατσιαρού ο Κλέιτον βρέθηκε στην περιοχή, απέφυγε τον Νταν και με έξοχο πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Μπραντ Φρίντελ. Το σκορ είχε ανοίξει και το «βυσσινί όνειρο» πλησίαζε ακόμη περισσότερο στην πραγματοποίησή του.

Εμφανώς «σοκαρισμένοι» από την εξέλιξη αυτή, οι γηπεδούχοι έμοιαζαν ανήμποροι να αντιδράσουν. Δεν κατάφεραν να επιβάλουν το ρυθμό τους σε κανένα σημείο του Α΄ ημιχρόνου κι η ισοφάριση ήταν αποτέλεσμα μίας άτυχης στιγμής για την ελληνική ομάδα. Στις καθυστερήσεις (+45΄) ο Νταν μπήκε στην περιοχή και από πολύ πλάγια θέση πρόλαβε να «τσιμπήσει» τη μπάλα από τον Κοτσόλη, ο οποίος τον ανέτρεψε. Το καθαρό πέναλτι αξιοποίησε ο Ντέρμπισαϊρ σε... δεύτερο χρόνο, αφού ο διαιτητής «διέταξε» επανάληψη της πρώτης εκτέλεσης.

Στο δεύτερο 45λεπτο η μορφή του αγώνα διαφοροποιήθηκε, αφού η Μπλάκμπερν ήταν αναγκασμένη εκ των πραγμάτων να βγει μαζικά στην επίθεση. Πέτυχε γρήγορα το 2-1, όταν στο 51ο λεπτό ο Μπέντλεϊ σέντραρε από δεξιά και με εξαιρετικό βολέ πάνω στην κίνηση ο Στίβεν Γουόρνοκ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Η πίεση ήταν έντονη στο διάστημα εκείνο κι αμέσως ο Γιώργος Δώνης άλλαξε το σύστημα, ρίχνοντας στο ματς και τρίτο κεντρικό αμυντικό, τον Ηλία Κώτσιο.

Η ΑΕΛ κατάφερε να αντεπεξέλθει στην «μίνι-κρίση» με ηρεμία στην άμυνα, καθώς οι «βυσσινί» έβγαζαν ψύχραιμα τη μπάλα από την περιοχή τους, μην επιτρέποντας στους γηπεδούχους να «πολιορκήσουν» την περιοχή του Κοτσόλη. Ο Μαρκ Χιουζ έβγαλε ό,τι είχε στη «φαρέτρα» του (ΜακΚάρθι, Πέντερσεν, Σάβατζ), αλλά ο χρόνος κυλούσε υπέρ της Λάρισας.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ήταν πλέον εμφανές πως η κατάσταση είχε γίνει μη αναστρέψιμη για τη Μπλάκμπερν και οι περίπου 1.500 φίλοι της ΑΕΛ είχαν στήσει το δικό τους πάρτι στις εξέδρες του «Ιγουντ Παρκ». Ένα πάρτι που θα συνεχιστεί όλο το βράδυ στη θεσσαλική πρωτεύουσα, η οποία, πέντε μήνες μετά τον θρίαμβο στο κύπελλο Ελλάδας, πανηγυρίζει τη συμμετοχή της «βασίλισσας» στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA.

Διαιτητής: Κλαούντιο Σιρτσέτα (Ελβετία)
Βοηθοί: Μανουέλ Ναβάρο, Μπιτ Χίντμπερ
Τέταρτος: Σάσα Κέβερ

ΣΚΟΡ: 2-1
ΓΚΟΛ: 45'+2' πέν. Ντέρμπισαϊρ, 51' Γουόρνοκ-17' Κλέιτον
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Σαρμιέντο, Κοτσόλης, Κλέιτον, Φωτάκης-Τουγκάι, Σαμπά, Γουόρνοκ
ΚΟΚΚΙΝΕΣ:

Οι συνθέσεις:

ΜΠΛΑΚΜΠΕΡΝ (Μαρκ Χιούζ): Φρίντελ, Μοκοένα (Πέντερσεν '63), Έμερτον, Όιερ, Γουόρνοκ, Τουγκάι, Κρουζ, Ντέρμπισαιρ (ΜακΚάρθι '70), Μπέντλει, Νταν (Σάβατζ '78), Σαμπά.

ΑΕΛ (Γιώργος Δώνης): Κοτσόλης, Γκαλίτσιος, Νταμπίζας, Φέρστερ, Κατσιαρός, Κυριακίδης, Φωτάκης, Σαρμιέντο, Αλεξάνδρου (Κώτσιος '57), Κλέιτον (Καλαντζής '78), Μπακαγιόκο (Γκίκας '90).

Δεν υπάρχουν σχόλια: