Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

25/10/2007 ... ΕΒΕΡΤΟΝ - ΑΕΛ

Μπορεί να αποτελεί μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις στην Αγγλία, όμως η Έβερτον σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί φόβητρο. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το ότι στον προκριματικό γύρο του Κυπέλλου Uefa δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να ξεπεράσει το εμπόδιο της ουκρανικής, Μέταλιστ, με την οποία αναδείχθηκε ισόπαλη με 1-1 στην Αγγλία και χρειάστηκε τη Ρεβάνς στην οποία χρειάστηκε τα τελευταία λεπτά για να πάρει τη νίκη με 3-2 και να «σφραγίσει» το εισιτήριό της για του ομίλους της διοργάνωσης.

ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ, ΠΟΙΑ ΕΙΣΤΕ; Μέτρια σεζόν πραγματοποιεί η Έβερτον στο πρωτάθλημα της Premiership στην οποία βρίσκεται στη μέση του βαθμολογικού πίνακα, καταλαμβάνοντας τη δέκατη θέση. Κλασική ομάδα έδρας είναι τα «ζαχαρωτά», που μακριά από το «Γκούντισον Παρκ» είναι σα να χάνουν ένα κομμάτι του εαυτού τους, με τον απολογισμό να είναι τέσσερις νίκες, τέσσερις ήττες και μια ισοπαλία, με τέρματα 12-11. Τα τελευταία χρόνια η διοίκηση του συλλόγου του Λίβερπουλ έχει δαπανήσει αρκετά χρήματα, με σκοπό να ενισχύσει το έμψυχο δυναμικό του με τους Άντι Τζόνσον που ήρθε πριν μερικά χρόνια από την Κρίσταλ Πάλας, αλλά και και τον Γιακούμπου Αγιεκμπένι που αποκτήθηκε πρόσφατα από την Μίντλεσμπρο να «σπάνε» τα ρεκόρ πιο ακριβών μεταγραφών, με τον δεύτερο να κοστίζει στο κλαμπ, περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ.

ΚΑΠΟΥ ΣΕ ΞΕΡΩ: Στο δόμο του Παναθηναϊκού είχε βρεθεί η Έβερτον τη σεζόν 1970-71, όταν οι «πράσινοι» έφτασαν μέχρι τον τελικό του –τότε- Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, όταν και ηττήθηκαν από τον Άγιαξ με 2-0. Το «τριφύλλι», έχοντας στον πάγκο του τον Ούγγρο, Φέρεντς Πούσκας, στο διπλό ημιτελικό, κατάφερε να αποσπάσει «χρυσή» ισοπαλία μέσα στην Αγγλία με σκορ 1-1 και σαφώς απέκτησε πλεονέκτημα. Στον επαναληπτικό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο Παναθηναϊκός με υπομονή υπερασπίστηκε το αποτέλεσμα που είχε εξασφαλίσει και με το 0-0 πήρε το εισιτήριο για τον τελικό.

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥΡΗ: Αναμφισβήτητα το μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο Μικέλ Αρτέτα. Ο Βάσκος μέσος, από τότε που εντάχθηκε στο δυναμικό της ομάδας από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ είναι ο ιθύνων νους της ομάδας του Ντείβιντ Μόγιες στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Από τα πόδια του μικρόσωμου ποδοσφαιριστή περνάει όλο το παιχνίδι της ομάδας, αν και βοηθάει ουκ ολίγες φορές ανασταλτικά. Ο Αρτέτα τα κάνει όλα. Πασάρει σκοράρει, εκτελεί τα πέναλτι αλλά και τις στημένες φάσεις που είναι ένα από τα όπλα του συλλόγου του Λίβερπουλ. Πολύ συχνά τραβιέται στα πλάγια, απ’ όπου έχει την ικανότητα να ντριμπλάρει και να βγάζει φαρμακερές σέντρες προς την αντίπαλη περιοχή.

ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΥ: Ο τεχνικός της Έβερτον, Ντέιβιντ Μόγιες έχει πρόσφατα ανακηρυχθεί σε προπονητή της χρονιάς πάνω από μια φορά. Συγκεκριμένα, το 2003 και το 2005 πήρε αυτόν τον τίτλο, ενώ αποτελεί παράλληλα έναν από τους νεότερους κόουτς σε ολόκληρη την Premiership. Ο 44χρονος Σκωτσέζος, έχει τη φήμη του ανθρώπου που μπορεί να δίνει πολλά κίνητρα στους ποδοσφαιριστές του, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ομαδικότητα, την εργατικότητα και θέλει να διατηρεί τη φυσική κατάσταση των παικτών του σε πολύ υψηλά επίπεδα.

ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, ΣΠΙΤΑΚΙ ΜΟΥ: Το «Γκούντισον Παρκ» είναι το γήπεδο που φιλοξενεί τους αγώνες της Έβερτον για πάνω από έναν αιώνα. Το πρώτο παιχνίδι που διεξήχθη ήταν στις 24 Αυγούστου 1982. Οι διαστάσεις του είναι 102,4 και 71,3 μέτρα, ενώ βρίσκεται στο Γκούντισον Ρόουντ του Λίβερπουλ.

IDENTITY:
Έτος ίδρυσης: 1878
Έδρα: Γκούντισον Παρκ (40.569)
Πρόεδρος: Μπιλ Κένραϊτ.

Τίτλοι: Πρωταθλήματα (9): 1891, 1915, 1928, 1932, 1939, 1963, 1970, 1985, 1987.
Κύπελλα (5): 1906, 1933, 1966, 1984, 1995
Super Cup (9): 1928, 1932, 1963, 1970, 1984, 1985, 1986, 1987, 1995.
Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1): 1985
Χρώματα: Μπλε - άσπρο
Ιστοσελίδα: www.evertonfc.com

ΕΔΩ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ: Εκτός από τον Αρτέτα, η Έβερτον στηρίζει πολλά στην παρουσία των δύο βασικών επιθετικών της, Άντι Τζόνσον και Γιακούμπου Αγιεκμπένι για τους οποίους δαπανήθηκε πακτωλός χρημάτων. Και οι δύο εκτός από γρήγοροι, είναι πολύ ανθεκτικοί στα σκληρά μαρκαρίσματα ενώ έχουν, όπως αποδείξει, έχουν ανεπτυγμένοι την αίσθηση του γκολ. Αποτελούν κίνδυνο για κάθε αντίπαλη άμυνα αφού από το πουθενά είναι ικανοί να κάνουν τη ζημιά.

Προπονητής: Ντέιβιντ Μόγιες

Τερματοφύλακες:

Τζον Ρούντι (Αγγλία)
Τιμ Χάουαρντ (Αμερική)
Ίαν Τέρνερ (Σκωτία)
Στέφαν Βέσελς (Γερμανία)

Αμυντικοί:

Τόνι Χίμπερτ (Αγγλία)
Λέιτον Μπάινς (Αγγλία)
Τζολέον Λέσκοτ (Αγγλία)
Άλαν Σταμπς (Αγγλία)
Φιλ Ζαγκιέλκα (Αγγλία)
Ζόσεφ Γιόμπο (Νιγηρία)
Νούνο Βαλέντε (Πορτογαλία)
Λίον Όσμαν (Αγγλία)
Στίβεν Πίναρ (Νότια Αφρική)
Λι Κάρσλεϊ (Ιρλανδία)
Πάτρικ Μπόιλ (Σκωτία)

Μέσοι:

Μίκελ Αρτέτα (Ισπανός)
Άντι Φαν ντερ Μέιντε (Ολλανδία)
Τόμας Γκράβεσεν (Δανία)
Τιμ Κάχιλ (Αυστραλία)
Φιλ Νέβιλ (Αγγλία)
Μπιάρνι Βίνταρσον (Ισλανδία)

Επιθετικοί:

Γιακούμπου Αγεκμπένι (Νιγηρία)
Τζέιμς ΜακΦάντεν (Σκωτία)
Τζέιμς Βόγκαν (Αγγλία)
Άντι Τζόνσον (Αγγλία)
Λούκας Γιουτκίεβιτς (Πολωνία)
Βίκτορ Ανιτσέμπε (Νιγηρία)


ΣΤΗΝ... ΜΠΛΕ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Στην έδρα ενός εκ των πιο ιστορικών αγγλικών συλλόγων, του 7ου σε αριθμό φιλάθλων στην Αγγλία, αντιμετωπίζει το βράδυ η ΑΕΛ, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο λόγος για την Έβερτον, την ομάδα που αποτελεί το αντίπαλο δέος της Λίβερπουλ στο μεγάλο αγγλικό λιμάνι.

Από την εκκλησία στο γήπεδο

Η Έβερτον, ιδρύθηκε πριν από 129 χρόνια, εν έτη 1878, ως... St. Domingo F.C. Οι ενορίτες της εκκλησίας του Αγίου Δομίνικου είχαν την ανάγκη να περνάνε αθλούμενοι τα καλοκαίρια τους και αποφάσισαν να φτιάξουν ένα σύλλογο που θα τους στεγάζει. Κρίκετ και ποδόσφαιρο ήταν τα αγαπημένα τους σπορ και το 1879, η ομάδα μετονομάστηκε σε Έβερτον. Το 1888, αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, κατακτώντας το τρίτο πρωτάθλημα που διεξήχθη.

Έξωση από το «Άνφιλντ», μετακόμιση στο «Γκούντισον Παρκ»

Η μεγάλη «έχθρα» με την Λίβερπουλ ξεκίνησε το 1892, όταν οι άνθρωποι της Έβερτον ενημερώθηκαν πως το ποσό ενοικίασης που θα έπρεπε να πληρώνουν ώστε να χρησιμοποιούν το «Άνφιλντ», είχε ανέβει αισθητά... Από τότε χρησιμοποιεί το «Γκούντισον Παρκ» ως έδρα, γήπεδο το οποίο οι φίλοι της ομάδας θα... αποχαιρετήσουν με μαύρο δάκρυ σύντομα, αφού η Έβερτον έχει έλθει σε συμφωνία με την γνωστή εταιρία ιδιοκτησίας super markets «Tesco», για την ανέγερση νέου.

Όσον αφορά την παραδοσιακή κόντρα με την Λίβερπουλ, έχει πια εξασθενήσει. Τρανό παράδειγμα οι συγκινητικές στιγμές που βίωσαν πρόσφατα οι Άγγλοι φίλαθλοι, όταν η οικογένεια του αδικοχαμένου 11χρονου φίλου των «ζαχαρωτών», Ρις Τζόουνς, καταχειροκροτήθηκε σε ένα ανθρώπινο και ζεστό στιγμιότυπο στο «Άνφιλντ».

Ονομαστή η ομάδα της δεκαετίας του ’80

Οι φίλοι της Έβερτον, όπως και αυτοί του αγγλικού ποδοσφαίρου, θα θυμούνται για πάντα την ομάδα της δεκαετίας του ’80. Στα μέσα αυτής, η Έβερτον κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα Αγγλίας, δύο Κύπελλα, δύο Λιγκ Καπ και το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1985. Ήταν μία όμορφη βραδιά στο «Ντε Κάιπ» του Ρότερνταμ, με την Έβερτον να επικρατεί με σκορ 3-1 την αυστριακή Ραπίντ Βιέννης, κατακτώντας το τρόπαιο που θα έστελνε στους επτά ουρανούς τους φιλάθλους της.

Εκείνη την περίοδο, η Έβερτον γοήτευε με το ποδόσφαιρο που απέδιδε. Γρήγορη, δυναμική ομάδα, «έσκαγε» τους αντιπάλους της στο τρέξιμο. Δυστυχώς, τα γεγονότα του «Χέιζελ» και ο αποκλεισμός των αγγλικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στέρησαν από την περίφημη ομάδα των Νέβιλ Σάουθχολ, Γκρέαμ Σαρπ, Πίτερ Ριντ, Κέβιν Ράτκλιφ και Ντέιβ Ουότσον, την ευκαιρία να διεκδικήσει μεγαλύτερα πράγματα στις διεθνείς διοργανώσεις. Η Έβερτον είχε δημιουργήσει σπουδαίες ομάδες και στις δεκαετίες του 30’ και του 60’, αναδεικνύοντας ποδοσφαιριστές όπως οι Τεντ Σάγκαρ, Ντίξι Ντιν, Ρέι Ουίλσον, Άλαν Μπολ και Κόλιν Χάρβεϊ.

Ο περίφημος Ντίξι Ντιν των 349 γκολ...

Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των «ζαχαρωτών», είναι ο περίφημος Ουίλιαμ Ραλφ «Ντίξι» Ντιν. Ο εν λόγω κύριος, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών την 1η Μαρτίου του 1980, φόρεσε την φανέλα της Έβερτον από το 1925 έως το 1937, σημειώνοντας 349 γκολ σε 399 αγώνες! Όταν αποκτήθηκε από την Τράνμιρ, η Έβερτον δαπάνησε το εξωφρενικό για την εποχή ποσό των 3.000 στερλινών.

Οι διοικούντες της δικαιώθηκαν άμεσα για την επιλογή τους στο πρόσωπο του Ντίξι Ντιν, ο οποίος πέτυχε 32 γκολ στην πρώτη του σεζόν στο «Γκούντισον Παρκ». Ο εν λόγω ποδοσφαιριστής, παρά το ότι είχε... χάσει τον έναν του όρχη από σκληρό μαρκάρισμα που είχε δεχτεί, θεωρούνταν ως πρότυπο αθλητή και επαγγελματία, που σε όλη του την καριέρα δεν είχε δεχτεί ούτε μία κίτρινη κάρτα.

Ρέκορντμαν συμμετοχών ο Ουαλός Νέβιλ Σάουθχολ

Η μεγάλη ομάδα της Έβερτον της δεκαετίας του 80’, στηρίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες που πέρασαν ποτέ από το «νησί». Ο λόγος για τον Νέβιλ Σάουθχολ, τον Ουαλό γίγαντα που υπερασπίστηκε την εστία της Έβερτον από το 1981 έως το 1997. Στα χρόνια που παρέμεινε στο «Γκούντισον Παρκ», ο Σάουθχολ έπαιξε σε 751 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, κρατώντας -φυσικά- μέχρι σήμερα το ρεκόρ συμμετοχών της Έβερτον. Στις 15 Ιουλίου του 2007, ο γεννημένος το 1958 Ουαλός... επέστρεψε για ένα μήνα στην αγωνιστική δράση, παίζοντας για την Ριλ, ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Έχει επιστρέψει στο προσκήνιο

Στο... σήμερα, η Έβερτον έχει καταφέρει να επανέλθει στους ισχυρούς του αγγλικού ποδοσφαίρου, δημιουργώντας μία συμπαγή και αξιόπιστη ομάδα. Το μεγάλο της αστέρι, ο Αυστραλός Τιμ Κέιχιλ, έχει να αγωνιστεί από τον περασμένο Μάρτιο λόγω σοβαρότατου τραυματισμού, αλλά ο Ντέιβιντ Μόγες τον έχει συμπεριλάβει στην αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ. Στο διάστημα της απουσίας του Κέιχιλ, ο Μικέλ Αρτέτα κάλυψε όσο μπορούσε το κενό στο κέντρο. Ο Ισπανός έχει καταφέρει να «δέσει» άψογα στο σύστημα της Έβερτον, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων.

Στην άμυνα, δεσπόζει η παρουσία του Τζόλεον Λέσκοτ, ο οποίος θεωρείται το μέλλον στα μετόπισθεν της εθνικής Αγγλίας. Σημαντικός για την Έβερτον και ο Σκωτσέζος μεσοεπιθετικός, Τζέιμς Μακ Φάντεν, όπως και ο πολύπειρος αρχηγός της, Φιλ Νέβιλ. Στην επίθεση, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Γιακούμπου Αγεγκμπένι, είναι ικανός να «τρομάξει» οποιαδήποτε άμυνα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΑΕΛ έχει δύσκολο έργο το βράδυ της Πέμπτης. Η Έβερτον δεν είναι Μπλάκμπερν και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Γιώργος Δώνης. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, πως το «αλογάκι» θα καταφέρει να... μασήσει τα «ζαχαρωτά».

Τίτλοι

Πρωταθλήματα (9): 1890-91, 1914-15, 1927-28, 1931-32, 1938-39, 1962-63, 1969-70, 1984-85, 1986-87.

Κύπελλα (5): 1906, 1933, 1966, 1984, 1985.

Λιγκ Καπ (9): 1928, 1932, 1963, 1970, 1984, 1985, 1986, 1987, 1995.

Κύπελλο Κυπελλούχων (1): 1985

Δεν υπάρχουν σχόλια: