Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

ΕΠΕΣΕ ΗΡΩΙΚΑ....

ΕΒΕΡΤΟΝ - ΑΕΛ 3 - 1

Παρά τη σθεναρή αντίσταση που προέβαλε, η Λάρισα γνώρισε την ήττα με 3-1 από την Έβερτον στο "Γκούντισον Παρκ", στο πρώτο της ματς στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA.

Μία έκπληξη επεφύλασε ο Ντέιβιντ Μόγες όσον αφορά στην αρχική 11αδα της Έβερτον, με το μεγάλο αστέρι στην επίθεση, Γιακούμπου Αγεκμπένι, να μένει στον πάγκο και τα "ζαχαρωτά" να παρατάσσονται με σύστημα 4-5-1. Κάτω από την εστία των γηπεδούχων ο Χάουαρντ, την αμυντική τετράδα συνέθεσαν οι Χίμπερτ, Γιόμπο, Λέσκοτ και Μπάινς, στο χώρο της μεσαίας γραμμής οι Πιέναν, Όσμαν, Κάρσλεϊ, Αρτέτα, με τον Κάχιλ σε ρόλο επιτελικού μέσου πίσω από τον μοναδικό καθαρόαιμο φορ ΜακΦάντεν.

Στον αντίποδα, ο Γιώργος Δώνης παρέμεινε πιστός στο προσφιλές του σύστημα 4-3-3, με το οποίο αρέσκεται να κατεβάζει την ομάδα του είτε αυτή αγωνίζεται εντός είτε εκτός έδρας. Τα γάντια του βασικού φόρεσε ο Κοτσόλης, την άμυνα αποτελούσαν από τα δεξιά προς τα αριστερά οι Γκαλίτσιος, Φέρστερ, Νταμπίζας και Βενετίδης, στο χώρο του κέντρου οι Φωτάκης, Κυριακίδης και Σαρμιέντο, με τους Πάρα και Κλέιτον "στηρίγματα" στον Μπακαγιόκο που είχε το ρόλο του να παίζει στην κορυφή της επίθεσης.

α' ημίχρονο

Το πρώτο δεκάλεπτο κύλησε ιδανικά για την ελληνική ομάδα, με τους παίκτες του Γιώργου Δώνη να μην μπαίνουν καθόλου μουδιασμένα στο ιστορικό "Γκούντισον Παρκ" και όχι μόνο να μην επιτρέπουν στους αντιπάλους τους να απειλήσουν τον Κοτσόλη, αλλά να δημιουργούν την πρώτη "υποψία" φάσης.

Αυτή σημειώθηκε στο 10', με τον Γκαλίτσιο να πραγματοποιεί επέλαση από τα δεξιά, να βγάζει τη σέντρα, και τον Κλέιτον να αποφεύγει αρχικά τον προσωπικό του φρουρό αλλά να τα "χαλάει" στη συνέχεια, καθώς το άσχημο κοντρόλ του έδωσε την ευκαιρία στον Χάουαρντ να βγει και να μπλοκάρει τη μπάλα. Ένα λεπτό μετά, ο Μπακαγιόκο προσπάθησε να βγει στην κόντρα, και παρά το γεγονός ότι είχε τον Λέσκοτ "γαντζωμένο" πάνω του, έκανε το σουτ, με τη μπάλα να κοντράρει σε σώματα και να απομακρύνεται.

Η εικόνα του ματς δεν προδίκαζε με τίποτα ότι η Έβερτον θα ήταν εκείνη που θα άνοιγε πρώτη το σκορ, όμως η εμπειρία των "ζαχαρωτών" σε τέτοια ματς μίλησε για μία ακόμη φορά.

Μετά από εκτέλεση κόρνερ από τα αριστερά στο 14' , Αρτέτα και Όσμαν άλλαξαν γρήγορα τη μπάλα, με τον δεύτερο να βγάζει την παράλληλη σέντρα με το αριστερό, και τον Τιμ Κάχιλ να εκτελεί με κοντινή κεφαλιά τον Κοτσόλη, όντας ανενόχλητος ανάμεσα στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο των "βυσσινί". Το γκολ αυτό έδωσε αυτοπεποίθηση στην Έβερτον, η οποία άρχισε να πιέζει περισσότερο και στο 21ο λεπτό έχασε μία καλή ευκαιρία με τον ΜακΦάντεν, ο οποίος τροφοδοτήθηκε στη μεγάλη περιοχή, με το πλασέ του να μπλοκάρεται από τον Κοτσόλη.

Το ημίωρο έκλεισε με το παιχνίδι να έχει δυνατές μονομαχίες και τα σκληρά φάουλ -ειδικά από παίκτες του Έβερτον- να είναι πολλά, ενώ στο δίλεπτο 33-34, οι Θεσσαλοί είχαν να επιδείξουν δύο καλά σουτ έξω από την περιοχή, με το πρώτο του Μπακαγιόκο να καταλήγει στην αγκαλιά του Χάουαρντ και το δεύτερο του Φωτάκη να κοντράρει φεύγοντας σε κόρνερ.

Τα τελευταία λεπτά βρήκαν τους γηπεδούχους να πιέζουν, χάνοντας δύο καλές ευκαιρίες. Στο 39' ο πολύ δραστήριος στο πρώτο μέρος Αρτέτα εκτέλεσε φάουλ, με τον Λέσκοτ να πετάγεται στο δεύτερο δοκάρι και την προβολή του να φεύγει άουτ. Στο 41' ήταν η σειρά του Κοτσόλη να ορθώσει το ανάστημά του, καθώς μετά το πολύ δυνατό σουτ του Αρτέτα έπεσε στη δεξιά του γωνία και έδιωξε με υπερένταση σε κόρνερ, για να κρατήσει το 1-0 του πρώτου 45λεπτου.

β' ημίχρονο

Το πρώτο πεντάλεπτο του δευτέρου μέρους ήταν εφιαλτικό για τη Λάρισα. Στο 47' ο Κοτσόλης νίκησε τον ΜακΦάντεν στο τετ α τετ μέσα από την περιοχή, όμως δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο και τρία λεπτά μετά. Οι παίκτες της Έβερτον "έκρυψαν" τη μπάλα, με τον τελικό αποδέκτη Όσμαν να εξαπολύει σουτ-φωτοβολίδα που δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης στον γκολκίπερ των "βυσσινί".

Μετά το γκολ αυτό η Λάρισα προσπάθησε να αντιδράσει είτε μέσα από τον αγωνιστικό χώρο (σουτ του Σαρμιέντο στο 58' έφυγε άουτ) είτε από τον πάγκο (ο Γιώργος Δώνης πέρασε τον Καλαντζή στη θέση του Πάρα), ενώ στο 65' κατάφερε να δώσει άλλη διάσταση στο ματς, σε ένα χρονικό σημείο που η Έβερτον είχε αρχίσει να κατεβάζει ρυθμούς.

Σε εκείνο το λεπτό, ο Χάουαρντ τροφοδότησε με τα χέρια τον Λέσκοτ λίγο έξω από την περιοχή, ο Κλέιτον έκλεψε τη μπάλα από τον "απρόσεκτο" Άγγλο διεθνή μπακ, μπήκε στην περιοχή καταφέρνοντας να κρατήσει την ισορροπία του, και με ψύχραιμο πλασέ νίκησε τον Χάουαρντ για να μειώσει σε 2-1.

Αμέσως μετά, ο Μόγιες έκανε διπλή αλλαγή, με τους Γκράβεσεν και Ανιτσέμπε να παίρνουν τη θέση των Κάχιλ και ΜακΦάντεν, ενώ στα επόμενα 20 λεπτά το παιχνίδι απέκτησε δαιμονιώδη ρυθμό, με τη μπάλα να πηγαίνει πάνω-κάτω, και αμφότερους τους μονομάχους να απειλούν με γκολ τους Χάουαρντ και Κοτσόλη.

Στο 69' ο Κοτσόλης είπε "όχι" στον Ανιτσέμπε, στο 73' ο Κλέιτον δεν μπόρεσε να πιάσει το σουτ μετά από σέντρα του Μπακαγιόκο, ενώ στο 80' ο Χάουαρντ έπεσε στα πόδια του Καλαντζή μέσα στην περιοχή για να διώξει σε κόρνερ.

Οριστική ταφόπλακα στην προσπάθεια της Λάρισας να φύγει με τον βαθμό της ισοπαλίας από το Λίβερπουλ έδωσε στο 85' ο Ανιτσέμπε, ο οποίος κέρδισε κατά κράτος τους Νταμπίζα και Βενέτη και με πλασέ μέσα από την περιοχή έκανε το 3-1 για την ομάδα του Μόγιες.

Η κεφαλιά του Καλαντζή στο 89' και το σουτ του Ανιτσέμπε στις καθυστερήσεις δεν βρήκαν στόχο, με το τελικό 3-1 να σημαδεύει τις προσπάθειες των παικτών και των δύο ομάδων.

Διαιτητής: Μάρτιν Ίνγκβαρσον (Σουηδία).

Κίτρινες: Λέσκοτ, Γιόμπο, Γκράβεσεν - Νταμπίζας.

Έβερτον (Ντέιβιντ Μόγιες): Χάουαρντ, Χίμπερτ, Γιόμπο, Λέσκοτ, Μπέινς, Πίενααρ (87’ Σταμπς), Όσμαν, Κάρσλεϊ, Κέιχιλ (66’ Γκράβεσεν), Αρτέτα, ΜακΦάντεν (66’ Ανιτσέμπε)

Λάρισα (Γιώργος Δώνης): Κοτσόλης, Βενετίδης, Νταμπίζας, Γκαλίτσιος, Σαρμιέντο, Κυριακίδης (75’ Λαμπρόπουλος), Φωτάκης, Πάρα (59’ Καλατζής), Κλέιτον, Μπακαγιόκο, Φέρστερ (79’ Βενέτης).


ΔΩΝΗΣ: "ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ


Απολύτως ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παικτών του στον αγωνιστικό χώρο του "Γκούντισον Παρκ", εμφανίστηκε ο Γιώργος Δώνης στις δηλώσεις του. Μπορεί η κυπελλούχος Ελλάδας να ηττήθηκε με 3-1, αλλά η απόδοση της ήταν πάρα πολύ καλή, με τον τεχνικό της να δηλώνει ότι αξίζουν πάρα πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες του, οι οποίοι έχασαν στις λεπτομέρειες, αλλά κέρδισαν μια ακόμη πολύτιμη εμπειρία καθώς και το χειροκρότημα των οπαδών των γηπεδούχων.

"Δεν έλειπε κάτι για να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα. Η εμφάνιση μας ήταν πολύ καλή και είμαι πολύ ευχαριστημένος από τα παιδιά. Οταν μειώσαμε σε 2-1, με την εικόνα του παιχνιδιού, ή θα ισοφαρίζαμε ή θα δεχόμασταν τρίτο γκολ. Στις λεπτομέρειες δεν σκοράραμε για να ισοφαρίσουμε. Πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες μου για την απόδοση τους, καθώς κερδίσαμε μια ακόμη πολύ χρήσιμη εμπειρία και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κερδίσαμε το χειροκρότημα των οπαδών της Εβερτον", ήταν τα λόγια του Δώνη.


Αποτελέσματα 1ης αγωνιστικής:


Έβερτον - ΑΕΛ ... 3-1
Κέιχιλ 14’, Όσμαν 50’, Ανιτσέμπε 85’ / Κλέιτον 65’

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης - Άλκμααρ 1-1
Τίμοστσουκ (πέναλτι) 43’ / Άρι 20’
** Στο 39’ αποβλήθηκε ο Άρι της Άλκμααρ με κόκκινη κάρτα

Ρεπό: Νυρεμβέργη

Βαθμολογία


Η επόμενη αγωνιστική (8/11):

ΑΕΛ-Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης
Νυρεμβέργη-Έβερτον
Ρεπό: Άλκμααρ


Δεν υπάρχουν σχόλια: