Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

ΔΩΝΗΣ: ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΕΣ...

Αποφασισμένοι να χτυπήσουν τον αγώνα με την Αλκμάαρ είναι παίκτες και τεχνική ηγεσία της Λάρισας. Ο Γιώργος Δώνης παραδέχθηκε πως η ομάδα του θα παίξει για τη νίκη στην Ολλανδία, μίλησε για το συναίσθημα της συμμετοχής σε έναν ευρωπαϊκό αγώνα, ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τους Στέφανο Κοτσόλη και Ιμπραϊμ Μπακαγιόκο.

Αρχικά, ο Γιώργος Δώνης έδειξε να… χαίρεται για το ότι η ομάδα του θα δώσει έναν ακόμη ευρωπαϊκό αγώνα: «Είναι πάρα πολύ ωραίο συναίσθημα να αλλάζεις παραστάσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να βρίσκεσαι σε ένα πανέμορφο γήπεδο όπως αυτό της Αλκμααρ κι αυτό είναι κάτι ξεχωριστό που σου προσφέρει το ποδόσφαιρο. Ξέρουμε ότι μετά από το αυριανό ματς θα δούμε αν έχουμε λίγες ελπίδες, πολλές ή καθόλου κι αυτό σημαίνει ότι είναι ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι, στο οποίο θέλουμε να διεκδικήσουμε ό,τι πιθανότητες έχουμε απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα».

Πως βλέπουν όμως ο έμπειρος τεχνικός και οι παίκτες του την αναμέτρηση με την Αλκμάαρ; «Θα προσπαθήσουμε να ευχαριστηθούμε το παιχνίδι, αλλά πάνω απ όλα θα προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι της πολύ σημαντικής προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα και φυσικά αντάξιοι της στήριξης των φιλάθλων μας που θα έρθουν για να μας ενισχύσουν. Αντιμετωπίζουμε έναν πολύ δυνατό αντίπαλο που είναι αήττητος στα ευρωπαϊκά κύπελλα, μία ομάδα με πολύ καλή επιθετική ανάπτυξη, που συνηθίζει να βάζει πολλούς παίκτες στην αντίπαλη περιοχή. Αυτό το στοιχείο θα πρέπει να περιορίσουμε και να συμπεριφερθούμε πολύ καλά αμυντικά – κι όταν λέω αμυντικά δεν εννοώ την τετράδα της άμυνας, αλλά ολόκληρη την ομάδα. Σε ότι αφορά στην επιθετική μας ανάπτυξη πιστεύω ότι έχουμε δυνατότητες και θα σκοράρουμε όπως κάναμε και στα προηγούμενα ευρωπαϊκά ματς».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να προσαρμόσει την τακτική του στην επιτακτική ανάγκη για βαθμούς ο Γιώργος Δώνης απάντησε: «Για να έχουμε ελπίδες πρόκρισης θέλουμε τη νίκη. Όμως, ό,τι και να διεκδικούσαμε θα κάναμε το παιχνίδι μας. Το 4-3-3 είναι αυτό που ξέρουμε και παίζουμε καλύτερα».

Όσο για την απουσία του Ιμπραϊμ Μπακαγιόκο, ο τεχνικός των «βυσσινί» ανέφερε: «Είναι σημαντικός παίκτης για μας και όποιος χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να δείξει το καλό του πρόσωπο. Αλλά πιστεύω ότι θα είμαστε καλοί στην επιθετική μας ανάπτυξη, έστω και αν μας λείπει το ταλέντο και η ικανότητα του Ιβοριανού».

Αναφερόμενος και στην σημειολογία των γεγονότων που τον θέλει να έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του (κόντρα στην παλιά του ομάδα τη Μπλάκμπερν και αύριο απέναντι στον Φαν Χααλ, όπως στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 1996 στο γειτονικό Άμστερνταμ με τον Αγιαξ» ο Γιώργος Δώνης σχολίασε: «Όταν στην πρώτη μου χρονιά στην Ευρώπη έχω παίξει με την Μπλάκμπερν και επιστρέφω στο Άμστερνταμ, δεν μπορώ παρά να μην νιώθω τυχερός και να εύχομαι να είμαι γερός ώστε να χαρώ και όλα αυτά που έρχονται».

Μιλώντας για τις πιθανότητες ανέφερε εκ νέου τα όσα είπε για τις επιθετικές αρετές της ομάδας προσθέτοντας: «Έχουμε τις δυνατότητες να χτυπήσουμε το παιχνίδι στα ίσα. Και μπορεί οι πιθανότητες μας να φαίνονται λίγες, αλλά στο χέρι μας είναι να τις κάνουμε περισσότερες μέσα στον αγώνα. Το άσχημο για μας είναι ότι τα δύο μας πρώτα παιχνίδια τα δώσαμε με τις πιο δυνατές ομάδες του ομίλου μας».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο ο Κοτσόλης μπορεί να επηρεάστηκε ψυχολογικά μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό και το γκολ που δέχθηκε στα τελευταία λεπτά επισήμανε ότι όλα είναι θέμα χαρακτήρα και ότι έχει δουλέψει με τον παίκτη στον τομέα αυτό: «Γενικά ο Στέφανος έχει πολύ καλή παρουσία φέτος. Έκανε ένα λάθος και δεν θα πρέπει να στεκόμαστε σε αυτό. Δεν είμαστε από αυτούς και δεν πρόκειται να ρίξουμε καμία ευθύνη πάνω του. Έχει την εμπιστοσύνη μας και δεν πρόκειται να επηρεαστεί. Μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό είμαστε πρώτη ομάδα σε τελικές προσπάθειες στο πρωτάθλημα και έχουμε τον ίδιο αριθμό με την ΑΕΚ σε επιθέσεις αντιπάλων. Δυστυχώς, όμως, εμείς ως ομάδα πληρώνουμε το παραμικρό λάθος που κάνουμε. Ελπίζω σύντομα αυτό να σταματήσει.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΛΟΥΙΣ ΦΑΝ ΓΚΑΑΛ

«Παρακολούθησα την ΑΕΛ ζωντανά κόντρα στον Ηρακλή και σε βίντεο τους αγώνες με Μπλάκμπερν και Έβερτον. Παίζει ελκυστικό και οργανωμένο ποδόσφαιρο κι αυτό είναι για μας και θετικό και αρνητικό. Θετικό γιατί μας αρέσει να παίζουμε απέναντι σε ομάδες που δημιουργούν και δεν καταστρέφουν το παιχνίδι του αντιπάλου, γιατί αυτό μας δίνει χώρους και ευκαιρίες να κάνουμε το παιχνίδι μας. Αρνητικό γιατί η πίεση που δέχεσαι από μια τέτοια ομάδα είναι μεγαλύτερη», δήλωσε στην εισαγωγή του ο Λουίς Φαν Χάαλ σε μια συνέντευξη Τύπου, στην οποία μπορεί να μην άνοιξε τα χαρτιά του για την αυριανή αναμέτρηση με την ΑΕΛ, αλλά αποκάλυψε αρκετά για το δικό του προπονητικό μέλλον εμπλέκοντας της Εθνικής Αγγλίας, αλλά και τη δική μας Εθνική ομάδα. Αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιο στοιχείο της ΑΕΛ φοβάται, αλλά μίλησε για το μεγάλο στοίχημα: Το ευρωπαϊκό ρεκόρ που κυνηγάει με την Αλκμααρ στο DSB Stadion, απέναντι στους Κυπελλούχους Ελλάδος.

Για το αυριανό ματς ο τεχνικός της Αλκμάαρ δεν έχει στη διάθεσή του τον τιμωρημένο φορ Άρι, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή των Γκρατσιάνο Πελέ και Τζούλιαν Γένερ, οι οποίοι ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα εξαιτίας στομαχικών διαταραχών. Απαντώντας στις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου ο Φαν Χάαλ είπε ότι δεν θυμάται ως ποδοσφαιριστή τον αυριανό αντίπαλό του στη μάχη του πάγκου, Γιώργο Δώνη, από τον πρώτο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ Άγιαξ-Παναθηναϊκός το 1996 «ίσως είναι λάθος μου, αλλά δεν τον θυμάμαι. Κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν μένω ποτέ στο παρελθόν». Τόνισε ότι ως αντικαταστάτη του Άρι προόριζε τον Πελέ, αλλά δεν γνωρίζει αν θα είναι σε θέση να παίξει. Στην περίπτωση αυτή, πρώτη επιλογή είναι ο Ελ Χαμνταουί.

Ερωτηθείς - με αφορμή την σεναριολογία των τελευταίων ημερών - για την πιθανότητα να αναλάβει ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Αγγλίας διατηρώντας τη θέση του στην Αλκμάαρ, ο Φαν Χάαλ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας πως: «το ίδιο μοντέλο είχε εφαρμόσει κάποτε κι ο Χίντινκ» και έσπευσε να προσθέσει χαριτολογώντας: «Αυτός, άλλωστε είναι ο λόγος που δεν σχολιάζω πια για την τηλεόραση τα ματς της Εθνικής Ολλανδίας».

Για τη δήλωση του Αντεμός, τεχνικού της Βίτεσε, που χρίζει φαβορί την Αλκμάαρ στο πλευρό του Άγιαξ για τον φετινό τίτλο στο ολλανδικό πρωτάθλημα είπε: «Δεν κρύβω ότι έμεινα έκπληκτος. Έχουμε καλή ποιότητα ως ομάδα, αλλά στα πρώτα ματς της σεζόν μας έλειψε το εύκολο γκολ με συνέπεια να χάσουμε αρκετό έδαφος. Στους τελευταίους αγώνες, όμως, τόσο ο Άρι όσο και ο Μούσα Ντεμπελέ μας έχουν δώσει τις λύσεις που περιμέναμε από αυτούς κι έτσι καταφέραμε να επανακάμψουμε».

Τόνισε επίσης ότι «το γεγονός ότι η ΑΕΛ παίζει το τελευταίο της χαρτί για την πρόκριση δεν επηρεάζει τα δικά μας σχέδια για το παιχνίδι. Η πίεση είναι στο μέρος της ΑΕΛ και όχι στο δικό μας», ενώ μετά από σχετική ερώτηση δήλωσε με έμφαση πως: «η Αλκμάαρ καλύπτει τις φιλοδοξίες μου για να κατακτήσω έναν τίτλο, πόσο μάλλον από τη στιγμή που η ομάδα έχει να το καταφέρει 25 χρόνια. Θέλει πολύ χρόνο για να γίνουμε μεγάλη ομάδα, αλλά θεωρώ ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Θέλω να πω αντίο με έναν τίτλο στην Αλκμάαρ, αν και είμαι σίγουρος ότι η στιγμή που θα φύγω από εδώ θα αργήσει αρκετά. Λογικά αυτός θα είναι ο τελευταίος μου σταθμός ως προπονητής συλλόγων». Πρόσθεσε επίσης ότι η μεγαλύτερη φιλοδοξία του είναι να φτάσει ψηλά καθοδηγώντας μια Εθνική ομάδα, αποκαλύπτοντας ότι αυτός θα ήταν ο μοναδικός λόγος που θα το έφερνε για δουλειά στην Ελλάδα. Να αναλάβει προπονητής της Εθνικής μας. Ερωτηθείς για το αν φοβάται κάτι από την ΑΕΛ στο αυριανό ματς αρνήθηκε να απαντήσει εξηγώντας «ότι έτσι θα αποκαλύψω στοιχεία της τακτικής μας».

Τέλος έγινε ειδική μνεία στο ρεκόρ που κυνηγά η Αλκμαάρ, αφού αν οι Ολλανδοί δεν ηττηθούν από την ΑΕΛ αύριο θα συμπληρώσουν 32 σερί διεθνείς αγώνες αήττητοι εντός έδρας, κάτι που συνιστά την κορυφαία επίδοση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: «Θα είμαι πολύ υπερήφανος αν το καταφέρουμε. Ίσως αυτό το ρεκόρ να είναι το σπουδαιότερο στην καριέρα μου μαζί με το αντίστοιχο ρεκόρ που είχα ξεκινήσει στη Μπαρτσελόνα και συνέχισε μετά από μένα ο Άντιτς. Θα είμαι υπερήφανος αν το καταφέρουμε αύριο κόντρα στην ΑΕΛ γιατί θα είμαι μέρος της ιστορίας, έστω κι αν το ρεκόρ δεν θα ανήκει εξ ολοκλήρου σε μένα, αλλά θα το μοιράζομαι με τους προκατόχους μου», κατέληξε ο πολυνίκης τεχνικός.

ΤΟ "ΚΟΡΑΚΙ" ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Πολατιάν Λ. (Πέλλας)
ΒΟΗΘΟΣ: Πάνου Γ. (Αιτ/νίας)
ΒΟΗΘΟΣ: Τάτσης Δ. (Ηπείρου)
4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τριτσώνης Σ. (Αθηνών)
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Αρνάκης Αλ. (Θεσ/νίκης)

ΠΕΤΑΞΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ

Να συνεχίσει τις καλές ευρωπαϊκές εμφανίσεις της, στοχεύοντας όμως παράλληλα και θετικό αποτέλεσμα που θα την κρατήσει σε τροχιά πρόκρισης στην επόμενη φάση των "32" του Κυπέλλου UEFA, η αποστολή της Λάρισας πέταξε το πρωί για την Ολλανδία, όπου το βράδυ της Πέμπτης (21:45, ΝΕΤ) θα τεθεί αντιμέτωπη της Άλκμααρ στο "DSC Stadion".

Οι κυπελλούχοι Ελλάδος ολοκλήρωσαν την προετοιμασία τους, έχοντας στόχο να συνεχίσουν από πλευράς απόδοσης, την εικόνα του αγώνα πρωταθλήματος με τον ΠΑΟ στο Αλκαζάρ. Αν είναι δυνατόν και το... αποτέλεσμα !

Στην προσπάθειά τους αυτή, όμως, θα στερηθούν τις υπηρεσίες του μεγάλου τους άσου, Ιμπραχίμα Μπακαγιόκο. Ο έμπειρος επιθετικός έμεινε εκτός αποστολής, καθώς ταλαιπωρείται από τράβηγμα στον δικέφαλο και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση η παραμονή του στην Ελλάδα να σχετίζεται με την κόντρα που δημιουργήθηκε με τον Γιώργο Δώνη στον αγώνα με το «τριφύλλι». Όπως λέγεται, άλλωστε, στη θεσσαλική πόλη το επεισόδιο θεωρείται λήξαν. Στη Λάρισα θα μείνουν επίσης οι Βενέτης και Βεργώνης.

Στην 24μελη αποστολή μετέχουν οι: Κοτσόλης, Κηπουρός, Χριστόπουλος, Νταμπίζας, Κώτσιος, Φόρστερ, Νταμπίζας, Βενετίδης, Κατσιαρός, Μπουκουβάλας, Κυριακίδης, Γκίκας, Φωτάκης, Μπαχράμης, Σαρμιέντο, Αλεξάνδρου, Πούτας, Ιγκλέσιας, Λαμπρόπουλος, Καλαντζής, Κλέιτον, Πάρα, Μουνιόθ και Κόζλεϊ.

Την αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο ομάδες θα σφυρίξει ο Γεωργιανός Λεβάν Πανιασβίλι με βοηθούς τους συμπατριώτες του, Ζάζα Μεντεσασβίλι και Λεβάν Μικελάντζε, ενώ τέταρτος διαιτητής ορίστηκε ο Νταβίντ Κχαριτονασβίλι.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΚΜΑΑΡ

Η ΑΕΛ θα προπονηθεί στο γήπεδο που θα φιλοξενήσει τον αγώνα την Τετάρτη (28/11) στις 19:00 ώρα Ολλανδίας (20:00 Ελλάδας), ενώ ο Γιώργος Δώνης θα παραθέσει τη συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στις 18:30 Ολλανδίας (19:30 Ελλάδος) στην αίθουσα Τύπου του «DSB Stadion».

Στον ίδιο χώρο νωρίτερα (16:00 Ολλανδίας, 17:00 Ελλάδας) θα μιλήσει ο προπονητής της Αλκμααρ, Λουίς Φαν Γκάαλ, ενώ η προπόνηση της ολλανδικής ομάδας θα ξεκινήσει στις 14:30 Ολλανδίας (15:30 Ελλάδος). Οι προπονήσεις και των δύο ομάδων είναι ανοικτές για τα ΜΜΕ.

Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα η ομάδα θα επιστρέψει στην Ελλάδα και την Αθήνα, από εκεί όμως θα φύγει κατευθείαν για το Ηράκλειο Κρήτης όπου θα φτάσει το απόγευμα της Παρασκευής και θα μείνει για δύο βράδια. Το Σάββατο θα κάνει μία προπόνηση σε κάποιο γήπεδο της περιοχής, ενόψει του αγώνα με τον ΟΦΗ.

ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ Η ΑΕΛ

Η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή κάλεσε σε απολογία (για την Πέμπτη 29/11 και ώρα 14:00) την ΠΑΕ Λάρισα για υβριστικά συνθήματα των φιλάθλων της καθώς επίσης και για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της στον αγώνα ΠΑΕ Λάρισα – ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Επί παραβάσει των άρθρων 1 επ, 5, 14, 15 και 17 του Π.Κ. της ΕΠΟ.

ΠΑΜΕ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ;;;

Σήμερα δεν υπάρχουν πρωτοσέλιδα λόγω της χθεσινής απεργίας της ΕΣΗΕΑ

ΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

20:45 SS3: ΑΡΗΣ - ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ Euroleague: Φάση Ομίλων (Ζ)
21:45 NET: ΛΑΤΣΙΟ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Champions League: Φάση ομίλων (Z)
21:45 SS1: ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ Champions League: Φάση ομίλων (Z) (01:00 NET (M)
21:45 SS2: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ - ΠΟΡΤΟ Champions League: Φάση ομίλων (Z)
21:45 SS4: ΡΟΖΕΜΠΟΡΓΚ - ΤΣΕΛΣΙ Champions League: Φάση ομίλων (Z)
21:45 SS7: ΜΠΕΝΦΙΚΑ - ΜΙΛΑΝ Champions League: Φάση ομίλων (Z)
23:45 SS3: EUROLEAGUΕ: ΦΑΣΗ ΟΜΙΛΩΝ Ουνικάχα Μάλαγα - Λιέτουβος Ρίτας (Μ)
23:45 SS4: CHAMPIONS LEAGUE: ΦΑΣΗ ΟΜΙΛΩΝ Βαλένθια - Σάλκε (Μ)

ΣΠΟΡ+

12:00 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ: ΠΟΡΤΟ – ΣΕΤΟΥΜΠΑΛ (E)
14:00 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ – ΔΥΝΑΜΟ ΜΟΣΧΑΣ Uleb Cup (E)
16:00 AIR TIME
17:00 AΡΣΕΝΑΛ TV: ΆΡΣΕΝΑΛ – ΓΟΥΙΓΚΑΝ
19:00 ΦΡΙΝΤΡΙΧΣΧΑΦΕΝ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Champions League Βόλεϊ (E)
21:00 NBA PLUS
21:30 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ: ΜΟΥΡΘΙΑ – ΡΕΑΛ (E)
23:30 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ (E)

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

18:30 ET3: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ
19:00 NET: CHAMPIONS NET
20:00 SS1: CHAMPIONS LEAGUE LIVE
21:00 NET: CHAMPIONS NET
21:15 SS6: ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ
23:30 SS1: CHAMPIONS LEAGUE LIVE
23:30 NET: CHAMPIONS NET

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

28/11/2005 Το γαλλικό περιοδικό «France Football» που εφέτος συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής απονείμει το βραφείο της “Χρυσής Μπάλας” στον Βραζιλιάνο σταρ της Μπαρτσελόνα Ροναλντίνιο. Ο Ροναλντίνιο είναι ο τρίτος Βραζιλιάνος που κερδίζει τη συγκεκριμένη διάκριση, ακολουθώντας τα «χνάρια» των Ρονάλντο (1997, 2002) και Ριβάλντο (1999). Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 52 αθλητικοί συντάκτες-ανταποκριτές του France Football από χώρες-μέλη της UEFA. Ο 25χρονος Ροναλντίνιο πήρε τις περισσότερες ψήφους (225), αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Φρανκ Λάμπαρντ (148) της Τσέλσι και στην τρίτη τον ηγέτη της Λίβερπουλ, Στίβεν Τζέραρντ (142) και παίρνοντας τα σκήπτρα από τον Αντρέι Σεβτσένκο

28/11/1999 Ο Jose Luis Chilavert γίνεται ο μοναδικός τερματοφύλακας στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που σημειώνει χατ-τρικ. Στην Α’ Κατηγορία της Αργεντινής στον αγώνα Βελές Σάρσφιλντ-Φεροκαρίλ Έστε πετυχαίνει 3 γκολ με πέναλτι. Στο ενεργητικό του έχει 46 γκολ (35 με πέναλτι και τα υπόλοιπα με φάουλ) 4 με την Εθνική Παραγουάης, 41 με την Βελές και 1 με την Σαραγόσα

28/11/1992 Η Βραζιλία κερδίζει τις ΗΠΑ με 4-1 στον τελικό του 2ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σάλας (5x5) που διεξάγεται στο Χονγκ-Κονγκ

28/11/1989 Η Ρουμάνα αθλήτρια της γυμναστικής Nadia Comaneci φτάνει στη Νέα Υόρκη μετά την διαφυγή της από την πατρίδα της

28/11/1948 Η Εθνική Ελλάδος χάνει στην Κωνσταντινούπολη από την Τουρκία με 2-1. Με την τούρκικη ομάδα αγωνίζεται ο ελληνικής καταγωγής Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης και με την ελληνική κάνει ντεμπούτο, αντικαθιστώντας στο 46’ τον Μιχάλη Δελαβίνια, ο τερματοφύλακας Νίκος Πεντζαρόπουλος, που με την Εθνική θα παίξει σε 11 αγώνες και αργότερα θα μεταγραφεί στην Ίντερ. Ο αγώνας είναι ρεβάνς του ματς που δόθηκε στην Αθήνα στις 23/4 του ιδίου χρόνου όπου η Τουρκία είχε κερδίσει με 3-1. Οι δύο αυτοί αγώνες είναι οι πρώτοι μεταπολεμικοί αγώνες ποδοσφαίρου της Εθνικής

28/11/1939 Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο James Naismith, εμπνευστής του μπάσκετ, τρία χρόνια μετά αναγνώριση του αθλήματος σαν επίσημο ολυμπιακό άθλημα. Ο Naismith διετέλεσε πρώτος προπονητής του Κάνσας δημιουργώντας και το αρνητικό ρεκόρ 55-60 σε εννέα σεζόν

28/11/1912 Οκτώ χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα της 21/12/1904 οι εκπρόσωποι 10 κρατών: (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία) επανιδρύουν στο Λονδίνο την Παγκόσμια Ομοσπονδία των Σωματείων των Μοτοσυκλετιστών (FICM) και έπειτα FIM