Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2007

ΑΠΟ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ... ΚΡΗΤΗ

Χωρίς ανάσα συνεχίζονται οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της ΑΕΛ. Μόλις τρεις ημέρες μετά τον αγώνα με την Αλκμάαρ στην Ολλανδία, οι Λαρισαίοι αντιμετωπίζουν τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο και δεν έχουν καιρό ούτε να επιστρέψουν σπίτι τους.

Η αποστολή επέστρεψε την Παρασκευή το απόγευμα από την Αγγλία και εν συνεχεία πέταξε κατευθείαν από την Αθήνα στο Ηράκλειο. Οι ποδοσφαιριστές θα ξεμουδιάσουν λίγο το Σάββατο το πρωί με χαλαρή προπόνηση στις εγκαταστάσεις του ΟΦΗ. Ο προπονητής της ΑΕΛ Γιώργος Δώνης δεν θα έχει στη διάθεσή του τον τιμωρημένο Φωτάκη.

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ EURO 2008

Για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή, στην Εθνική ομάδα περιμένουν αποτέλεσμα κλήρωσης και η αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη των γκρουπ της τελικής φάσης του "Euro 2008", έχει ξεκινήσει.

Το μεσημέρι της Κυριακής(2/12-13:00-ΝΕΤ) θα γίνει στη Λουκέρνη η κλήρωση για τους ομίλους της διοργάνωσης που θα φιλοξενηθεί το επόμενο καλοκαίρι στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση θα αναχωρήσουν το Σάββατο για την Λουκέρνη όπου θα γίνει ο καταρτισμός των τεσσάρων ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Μαζί με τον πρόεδρο της ΕΠΟ θα βρίσκονται και οι κ. Βασίλης Χατζηαποστόλου, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Σοφοκλής Πιλάβιος, Οτο Ρεχάγκελ, Γιάννης Τοπαλίδης, Γιάννης Φαρφαρέλης (γεν. δ/ντης Εμπορικού-Marketing&New Media), Γιάννης Στέργος (team manager Εθνικής Ομάδας).

Επικεφαλής ομίλου

Η Εθνική ομάδα ως κάτοχος του τίτλου θα είναι επικεφαλής ομίλου και δεν θα βρει στον δρόμο της τουλάχιστον στην πρώτη φάση, τις συνδιοργανώτριες Αυστρία και Ελβετία και την Ολλανδία.

Έτσι οι αντίπαλοι θα προκύψουν από τα τρία άλλα γκρουπ δυναμικότητας και η πρωταθλήτρια Ευρώπης περιμένει όπως συνέβη και στην κλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ του 2010 την περασμένη εβδομάδα να της χαμογελάσει η θεά τύχη.

Ένας βατός όμιλος έτσι θα μπορούσε να είναι σίγουρα με αντιπάλους την Τσεχία, την Ρουμανία και την Τουρκία ενώ στον αντίποδα ο πιο δύσκολος θα ήταν κόντρα στην Ιταλία, την Γαλλία και την Γερμανία.

Η απουσία της Αγγλίας είναι σίγουρα το γεγονός που ξεχωρίζει ενώ την ίδια στιγμή η Γερμανία θα δώσει το "παρών" για δέκατη συνεχόμενη φορά στα τελικά ενώ η Πολωνία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε τελική φάση.

Τα τέσσερα γκρουπ

Η Εθνική Ομάδα θα δώσει τον πρώτο αγώνα της στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στις 9 (Βέρνη) ή 10 (Σάλτσμπουργκ) Ιουνίου 2008 και θα συνεχίσει στην ίδια πόλη μέχρι τις 17 ή 18/6/2008. Στην εναρκτήρια αναμέτρηση του τουρνουά, στις 7/6/2008 (19:00, ώρα Ελλάδας), θα παίξει η Ελβετία στο «Σεντ Γιάκομπ» της Βασιλείας με πιθανούς αντιπάλους τις ευρισκόμενες στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας Εθνικές Ομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι το EURO 2008 ολοκληρώνεται την Κυριακή 29/6/2008 στο «Ερνς Χάπελ» της Βιέννης (21:45, ώρα Ελλάδας), όπου θα διεξαχθεί ο τελικός της διοργάνωσης.

Πιο αναλυτικά τα γκρουπ δυναμικότητας όπως έχουν διαμορφωθεί είναι:

Α` γκρουπ (επικεφαλής ομίλων)
Ελλάδα
Αυστρία
Ελβετία
Ολλανδία

Β` γκρουπ
Ιταλία
Κροατία
Τσεχία
Σουηδία

Γ` γκρουπ
Γερμανία
Ρουμανία
Πορτογαλία
Ισπανία

Δ` γκρουπ
Γαλλία
Πολωνία
Τουρκία
Ρωσία

Tα γήπεδα της διοργάνωσης

"Ερνστ Χάπελ", 50.000 (Βιέννη)
"Βαλς Ζίτσενχαϊμ", 30.000 (Σάλτσμπουργκ)
"Τίβολι Νέου", 30.000 (Ινσμπουργκ)
"Βόρθχερσεε", 30.000 (Κλάγκενφουρτ)
"Σεντ Γιάκομπ", 40.000 (Βασιλεία)
"Λέτζιγκρουντ", 30.000 (Ζυρίχη)
"Σουΐς Βάνκντορφ", 30.000 (Βέρνη)
"Σταντ ντε Ζενίβ", 30.000 (Γενεύη)

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ CHAMPIONS LEAGUE

Τις αλλαγές που θα ισχύσουν στο Τσάμπιονς Λιγκ από την περίοδο 2009-2010 και θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι το 2012 ανακοίνωσε την Παρασκευή (30/11) στη Λουκέρνη της Ελβετίας ο Μισέλ Πλατινί. Ο πρόεδρος της UEFA ανέλυσε το πλάνο του το οποίο βασίζεται στην επιδίωξη να εκπροσωπούνται όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στους ομίλους της διοργάνωσης.

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές αφορά τον τελικό της διοργάνωσης. Αυτός από το 2009 και μετά θα διεξάγεται Σάββατο και όχι Τετάρτη όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα. Ετσι «σπάει» μία παράδοση χρόνων. Αναφορικά με τη σκέψη να συμμετάσχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ οι Κυπελλούχοι των χωρών ο πρόεδρος της UEFA επεσήμανε ότι το σχέδιο δεν «περπάτησε» επειδή «ήρθε πολύ νωρίς. Όμως πιστεύω σε αυτήν την ιδέα και θα επανέλθουμε στο μέλλον».

Μάλιστα, ο Πλατινί εξήγγειλε ότι θα συγκροτηθεί working group στους κόλπους της UEFA με σκοπό να εξεταστούν όλες οι παράμετροι της συγκεκριμένης ιδέας.

Οι κυριότερες αλλαγές στο νέο Τσάμπιονς Λιγκ.

Στους ομίλους προκρίνονται απευθείας 22 ομάδες (6 περισσότερες σε σχέση με τις 16 που προβλέπει το ισχύον σύστημα). Πρόκειται για τον κάτοχο του τροπαίου, τις 12 πρωταθλήτριες των 12 πρώτων χωρών στη βαθμολογία της UEFA, τις 6 δεύτερες και τρίτες των τριών πρώτων χωρών στη βαθμολογία και τις 3 δεύτερες των χωρών που βρίσκονται από τη 4η ως την 6η θέση.

Tα υπόλοιπα 10 εισιτήρια των ομίλων θα δίδονται από δύο ξεχωριστές διαδικασίες προκριματικών. Στην πρώτη οι 40 πρωταθλητές των χωρών που βρίσκονται από την 13η ως την 52η θέση θα διεκδικήσουν 5 εισιτήρια σε τρεις προκριματικούς γύρους. Στη δεύτερη θα διεκδικήσουν άλλα 5 εισιτήρια οι 3 τέταρτες ομάδες των χωρών που βρίσκονται από τις θέσεις 1-3, οι 3 τρίτες των χωρών 4-6 και οι 9 δεύτεροι των χωρών που βρίσκονται από το 7-15. Συνολικά δηλαδή 15 ομάδες θα διεκδικήσουν 5 θέσεις. Η διαδικασία αυτή προβλέπει δύο προκριματικούς γύρους.

Η Ελλάδα

Αν η χώρα μας παραμείνει στην 15η θέση της βαθμολογίας της UEFA τα πράγματα θα είναι θεωρητικά εύκολα για τον πρωταθλητή Ελλάδας ο οποίος θα διεκδικήσει την πρόκριση στους ομίλους από τους πρωταθλητές των χωρών που βρίσκονται από τη θέση 13 ως 52, χωρίς να βρει στο δρόμο του ομάδες από τις ισχυρές χώρες.

Αντίθετα, ο δευτεραθλητής θα έχει σαφώς πιο δύσκολο έργο αφού θα αρχίζει την προσπάθειά του από τα τέλη του Ιούλη βρίσκοντας στο διάβα του ομάδες από τις χώρες που βρίσκονται στα ψηλά στρώματα της βαθμολογίας.

ΠΙΛΑΦΙΔΗΣ: "ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ Ο ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ"

Ο Βασίλης Αγγελακόπουλος θα είναι ο μοναδικός απών της ΑΕΛ στο σαββατιάτικο παιχνίδι με τον Άρη στα πλαίσια της έβδομης αγωνιστικής της Α1 κατηγορίας. Οι βυσσινί είναι σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα και το κλίμα είναι θετικό. Ο Κώστας Πιλαφίδης θέλει από τους παίκτες του να είναι μαχητικοί και να ανταποκριθούν στην πίεση του Άρη ώστε να διεκδικήσουν τις πιθανότητες νίκες που τους αναλογούν.

«Το παιχνιδι με τον 'Αρη αποτελεί μεγάλη πρόκληση για μας. Ο Άρης είναι μία ομάδα που πιέζει στην άμυνα και εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο τομέα αυτό. Θα πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη και επίσης να έχουμε καλές επιστροφές. Έτσι θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε όσες πιθανότητες για επιτυχία μας αναλογούν», δήλωσε ο Έλληνας τεχνικός.

ΧΟΡΕΥΑΝ ΗΜΙΓΥΜΝΟΙ...

Η παρουσία των φιλάθλων της ΑΕΛ δεν ήταν μόνο εντυπωσιακή σε όγκο, αλλά και σε παλμό! Και παρότι το κρύο ήταν τσουχτερό (σ.σ. το θερμόμετρο την ώρα του αγώνα δεν ξεπερνούσε τους 0 βαθμούς Κελσίου) μεγάλη μερίδα των οπαδών της Λάρισας παρακολούθησαν τον αγώνα... ημίγυμνοι.

Δημιούργησαν δε εκπληκτική ατμόσφαιρα, είτε με τα τραγούδια και τα συνθήματά τους (συνοδεία τύμπανων) είτε με τους βυσσινί σχηματισμούς με τα κασκόλ, τα σκουφάκια αλλά και τις ελληνικές σημαίες. Νωρίτερα, ο κύριος όγκος των Λαρισαίων φιλάθλων εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία για μία βόλτα στο Αμστερνταμ (απέχει περίπου μισή ώρα), δημιουργώντας τις πρώτες... κερκίδες στις πλατείες και τις μπυραρίες...

Τα 1.000 εισιτήρια που είχε στη διάθεσή της η ΠΑΕ ΑΕΛ για τις ανάγκες των φιλάθλων της αποδείχτηκαν λίγα! Και αυτό, καθώς ο αριθμός των Ελλήνων που βρέθηκαν στην ολλανδική πόλη προσέγγισε τους 1.500. Προκειμένου λοιπόν να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο γήπεδο πολλοί ήταν εκείνοι που δεν δίστασαν να γίνουν... μέλη της Αλκμααρ!

Ναι, καλά διαβάζετε! Γιατί ο ολλανδικός σύλλογος «απαιτεί» από όποιον θέλει να κερδίσει το προνόμιο να παρακολουθήσει αγώνα σε αυτό γήπεδο-στολίδι να εγγραφεί μέλος. Ετσι πολλοί Ελληνες... δαιμόνιοι οπαδοί δεν δίστασαν να αποκτήσουν κάρτα μέλους και εισήλθαν στο γήπεδο.

Και επειδή αυτά πρέπει να τονίζονται για να βλέπουμε τι... χάνουμε εδώ στην Ελλάδα, η γενικότερη ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν μαγευτική. Ούτε μία «νεκρή» ζώνη από την αστυνομία, ατελείωτο τραγούδι στις κερκίδες και... τύφλα να έχει η Αγγλία.

"ΑΝΤΙΟ" ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Η φετινή ευρωπαϊκή προσπάθεια της ΑΕΛ ολοκληρώθηκε (ουσιαστικά) χθες το βράδυ στο Αλκμααρ, χωρίς επιτυχία στη δεύτερη φάση της (το ματς με τη Νυρεμβέργη μπορεί, βέβαια, να προσφέρει μια ηθική -τουλάχιστον- ικανοποίηση), αλλά με απόλυτη αξιοπρέπεια και ίσως και την -σχετική- πίκρα ότι της άξιζε κάτι παραπάνω βαθμολογικά.

Το οξύμωρο είναι πως, όπως και να έπαιξε η ομάδα του Δώνη σε αυτούς τους τρεις αγώνες, όσο «διαβασμένη» και αν ήταν (που ήταν σε όλα της τα παιχνίδια), με όποιο «στυλ» και αν αγωνίστηκε, τελικά έφυγε ηττημένη από το γήπεδο. Ακόμα και χθες, που ήταν πολύ πιο κοντρολαρισμένη και προσεκτική αμυντικά (και πολύ λιγότερο απειλητική επιθετικά) απ ό,τι κόντρα στην Εβερτον και τη Ζενίτ, πλήρωσε μια από τις ελάχιστες (ίσως και τη μοναδική) φορές που υπήρξε ολιγωρία στην άμυνά της.

Εν πάση περιπτώσει, όλα αυτά είναι πολύτιμες εμπειρίες για τους «βυσσινί», οι οποίοι μετά και το τελευταίο παιχνίδι τους στο Πανθεσσαλικό μπορούν (και οφείλουν) να αφοσιωθούν στο πρωτάθλημα, γιατί σε μια ομάδα με την ποιότητα της Λάρισας δεν αξίζει σίγουρα η αγωνία της παραμονής στην κατηγορία.

ΦΑΝ ΓΚΑΑΛ: "Η ΑΕΛ ΕΙΝΑΙ ΙΣΑΞΙΑ ΜΕ ΑΓΙΑΞ & ΑΙΝΤΧΟΒΕΝ"

Μπορεί η ΑΕΛ να μην κατάφερε να πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση του Κυπέλλου UEFA αλλά κέρδισε την αναγνώριση από τους αντιπάλους της.

Η αποστολή της ΑΕΛ επιστρέφει το απόγευμα της Παρασκευής από την Ολλανδία, έχοντας αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια του προπονητή της Άλκμααρ Λουίς Φαν Γκάαλ ο οποίος τόνισε ότι οι Θεσσαλόί, ο Άγιαξ και η Αϊντχόφεν ήταν οι καλύτερες ομάδες που αντιμετώπισε η ομάδα του, μέχρι τώρα.

"Ήταν η καλύτερη ομάδα που αντιμετωπίσαμε τη φετινή χρονιά και στο ΟΥΕΦΑ και στο πρωτάθλημα μαζί με τον Άγιαξ και την Αϊντχόφεν", ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

"Η ΑΕΛ ήταν μία ομάδα πολύ καλά στημένη στον αγωνιστικό χώρο, πειθαρχημένη είχε όλες τις γραμμές της κοντά και γενικά χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια από εμάς για να καταφέρουμε να πάρουμε τους τρεις βαθμούς.Ήμασταν ώριμοι στο παιχνίδι μας , είχαμε εμπιστοσύνη και πιστεύω ότι εν τέλει αξίζαμε τη νίκη".

Η αποστολή της ΑΕΛ θα αφιχθεί το απόγευμα στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και από εκεί θα πετάξει κατευθείαν για την Κρήτη ενόψει του αγώνα με τον ΟΦΗ για το πρωτάθλημα.Σε σχέση με τους παίκτες που ήταν στην αποστολή για τον αγώνα με την Άλκμααρ, ο Γιώργος Δώνης δεν υπολογίζει τον Φωτάκη που είναι τιμωρημένος.

ΧΑΡΑΤΣΙ 3.000 ΕΥΡΩ

H Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή τιμώρησε με πρόστιμο 3.000 (Τρεις χιλιάδες ευρώ) την ΠΑΕ ΑΕΛ για υβριστικά συνθήματα των φιλάθλων της καθώς επίσης και για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό.



ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΦΗ

Με 18 παίκτες στη σύνθεσή της αναχωρεί η αποστολή την ομάδας Νέων της ΑΕΛ για το Ηράκλειο της Κρήτης όπου αύριο στις 15:00 στο Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο θα αντιμετωπίσει τον ΟΦΗ στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του οικείου πρωταθλήματος της Superleague.

Την 18άδα απαρτίζουν οι εξής ποδοσφαιριστές: Μπαϊμάκης, Μπαταβάνης, Μπουρουζίκας, Νόνης, Πολύζος, Όντος, Ραχωβίτης, Μάγγος, Ελευθεριάδης, Ζάγκος, Λύτρας, Καραγιάννης, Καρατέεβ, Καρανίκας, Παπαθανασίου, Κύρος, Αγγελίνας και Σπυρόπουλος.

ΠΑΜΕ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ;;;


Δείτε όλα τα σημερινά αθλητικά πρωτοσέλιδα μόνο μ' ένα κλικ:

ΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

21:30 SS2: Γερμανικό Πρωτάθλημα (Ζ)
23:00 ΣΠΟΡ+: DAVIS CUP ΡΩΣΙΑ-ΑΜΕΡΙΚΗ Τελικός (Ζ)
03:30 ΣΠΟΡ+: ΠΟΡΤΛΑΝΤ-ΝΤΑΛΑΣ (Ζ)

ΣΠΟΡ+

12:00 ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝ. – ΣΠΟΡΤΙΓΚ Champions League (E)
14:00 ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ – ΠΟΡΤΟ Champions League (E)
16:00 ΒΑΛΕΝΘΙΑ – ΣΑΛΚΕ Champions League (E)
18:00 ΜΠΕΝΦΙΚΑ – ΜΙΛΑΝ Champions League (E)
20:00 ΙΝΤΕΡ – ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ Champions League (E)
22:00 NBA ACTION
22:40 NBA PLUS
23:00 DAVIS CUP, ΡΩΣΙΑ – ΑΜΕΡΙΚΗ (ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ)(Z)
03:00 WRC
03:30 NBA: ΠΟΡΤΛΑΝΤ – ΝΤΑΛΑΣ (Ζ)

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

18:30 ET3: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ
19:00 SS1: BASKET TIME
19:00 NET: ΠΡΩΤΗ ΠΑΣΑ
20:00 SS1: FOOTBALL PLANET
21:00 SS1: CHAMPIONS ZONE
00:00 SS1: ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΕΙ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

30/11/1999 Η Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ γίνεται η πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτά το Διηπειρωτικό Κύπελλο όταν κερδίζει την βραζιλιάνικη Παλμέιρας με 1-0 με γκολ του Roy Keane στο Τόκιο. Έτσι γίνεται η καλύτερη ομάδα της χρονιάς με 4 τρόπαια αφού έχει ήδη κατακτήσει Πρωτάθλημα, Κύπελλο Αγγλίας και Κύπελλο Πρωταθλητριών

30/11/1998 Η FIBA αποφασίζει την ελεύθερη διακίνηση παικτών από την περίοδο 1999-2000 σε διεθνείς αγώνες και επιτρέπει την μετατροπή των 30” σε 24” και των 6.25μ σε 6.75μ στο ετήσιο All-Star Game στο Βερολίνο

30/11/1988 Υπογράφεται η απόφαση για την συμμετοχή τρίτου ξένου στους αγώνες ποδοσφαίρου της Α' Εθνικής

30/11/1986 Ο Ivan Lendl γίνεται ο πρώτος τενίστας που τα συνολικά κέρδη στην καριέρα του ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια δολάρια

30/11/1982 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας “Φίλαθλος” με εκδότη – διευθυντή τον Νίκο Καραγιαννίδη, που καθιερώνει την στήλη αθλητικού παρασκηνίου “Αποδυτηριάκιας”

30/11/1979 Ο Sugar Ray Leonard ανακηρύσσεται για πρώτη φορά στην καριέρα του παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία ημιβαρέων βαρών κερδίζοντας με νοκ άουτ τον Wilfred Benitez στον 15ο γύρο. Ο επονομαζόμενος “Bruce Lee” του μποξ έχει κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976 νικώντας τον Κουβανό Andres Aldama με 5-0. Στην καριέρα του θα κερδίσει πρωταθλήματα αγωνιζόμενος σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες βαρών και θα ανακηρυχθεί ο πιο εμπορικός πυγμάχος στην ιστορία του αθλήματος

30/11/1955 Προβολείς χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα ποδοσφαίρου στο Wembley στον αγώνα Αγγλία-Ισπανία (4-1)

30/11/1872 Διεξάγεται ο πρώτος επίσημος διεθνής αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας 0-0 στη Γλασκώβη. Έχουν προηγηθεί δύο ανεπίσημοι το 1870 και 1871 με παίκτες ως επί το πλείστον του ράγκμπι και με κανόνες παρμένους και από τα δύο σπορ

ΣΤΗΝ 15η ΘΕΣΗ ΣΚΑΡΦΑΛΩΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ

Στον... στόχο της έφτασε η Ελλάδα, η οποία μετά τους βαθμούς που πήρε από τις ισοπαλίες της ΑΕΚ και του Αρη ξεπέρασε τη Βουλγαρία και πλέον βρίσκεται εκείνη στην 15η προνομιούχο θέση. Η χώρα μας έφτασε τους 23.497 βαθμούς και πλέον κυνηγάει το Βέλγιο, ωστόσο υπάρχει έντονος ανταγωνισμός πίσω της.

Η Ελβετία αύξησε κι αυτή την βαθμολογική της συγκομιδή με τη νίκη της Ζυρίχης (η Βασιλεία είχε ρεπό), ξεπέρασε την Βουλγαρία και βρίσκεται 0,272 βαθμούς πιο πίσω από τη χώρα μας. Επόμενος κίνδυνος, η Νορβηγία, η οποία πήρε βαθμούς με τη νίκη της Μπραν, ενώ υπάρχει και η Ρόζενμποργκ στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου θα συνεχίσει και τον Φεβρουάριο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αμεσος στόχος της Ελλάδας είναι να παραμείνει τουλάχιστον στην 15η θέση ώστε να έχει το 2009-10 δύο ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ και δύο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ (σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς). Σημειώνεται ότι η βαθμολογία μιας χώρας υπολογίζεται από τις ετήσιες συγκομιδές των εκπροσώπων της σε Τσάμπιονς Λιγκ και κύπελλο ΟΥΕΦΑ ανά έτος, διαιρούμενες με τον αριθμό τους σε χρονικό φάσμα πενταετίας. Κάθε αρχή της χρονιάς, αφαιρούνται οι βαθμοί της πρώτης σεζόν και προστίθενται οι βαθμοί της νέας.

Η πρώτη 20άδα

1. Ισπανία 69.266 (7/8)
2. Αγγλία 66.624 (7/8)
3. Ιταλία 56.785 (5/8)
4. Γαλλία 50.382 (5/7)
5. Γερμανία 41.722 (7/7)
6. Ρουμανία 40.599 (1/5)
7. Ρωσία 39.250 (4/4)
8. Ολλανδία 36.879 (2/6)
9. Πορτογαλία 36.499 (4/7)
10. Ουκρανία 30.100 (2/4)
11. Σκωτία 29.375 (3/4)
12. Τουρκία 29.225 (3/4)
13. Τσεχία 25.500 (3/4)
14. Βέλγιο 25.200 (1/4)
15. Ελλάδα 23.497 (6/6)
16. Ελβετία 23.225 (2/4)
17. Βουλγαρία 23.166 (0/4)
18. Νορβηγία 22.425 (2/5)
19. Δανία 19.950 (2/4)
20. Αυστρία 17.500 (1/5)
...
28. Κύπρος 10.082 (0/3)

*** Σε παρένθεση οι εκπρόσωποι που συνεχίζουν από κάθε χώρα και αυτοί που άρχισαν.

Ευρωπαϊκά εισιτήρια

Θέσεις 1-3: Τέσσερις σύλλογοι στο Τσάμπιονς Λιγκ, τρεις στο ΟΥΕΦΑ
Θέσεις 4-6: Τρεις σύλλογοι στο Τσάμπιονς Λιγκ, τρεις στο ΟΥΕΦΑ
Θέσεις 7-8: Δύο σύλλογοι στο Τσάμπιονς Λιγκ, τέσσερις στο ΟΥΕΦΑ
Θέσεις 9-15: Δύο σύλλογοι στο Τσάμπιονς Λιγκ, δύο στο ΟΥΕΦΑ
Θέσεις 16-21: Ενας σύλλογος στο Τσάμπιονς Λιγκ, τρεις στο ΟΥΕΦΑ
Θέσεις 22-53: Ενας σύλλογος στο Τσάμπιονς Λιγκ, δύο στο ΟΥΕΦΑ

Η βαθμολόγηση

Νίκη σε προκριματικό: 1β.
Ισοπαλία σε προκριματικό: 0,5β.
Νίκη στη διοργάνωση: 2β.
Ισοπαλία στη διοργάνωση: 1β.
Πρόκριση στα προημιτελικά: 1β.
Πρόκριση στα ημιτελικά: 1β.
Πρόκριση στον τελικό: 1β.
(αφορά Τσάμπιονς Λιγκ, Κύπελλο ΟΥΕΦΑ)

Πρόκριση στη φάση των ομίλων: 3β.
Πρόκριση στη φάση των "16": 1β.
(αφορά μόνο το Τσάμπιονς Λιγκ)

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ: 3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Την πρόκριση μίας ελληνικής ομάδας στην επόμενη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ σηματοδότησε η 3η αγωνιστική των ομίλων.

Ο λόγος για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος προκρίθηκε... ερήμην του, αφού η Κοπεγχάγη, στο πλαίσιο του 2ου ομίλου, νίκησε την Λοκομοτίβ μέσα στη Μόσχα με 1-0, ενώ και η Ατλέτικο επιβλήθηκε στη Μαδρίτη της Αμπερντίν με 2-0.

Από τα άλλα ματς, ξεχώρισε η ισοπαλία (2-2) που απέσπασε η Νυρεμβέργη στην Αγία Πετρούπολη από την Ζενίτ, ενώ για τον 1ο όμιλο, η Άλκμααρ νίκησε με 1-0 την ΑΕΛ, εκμηδενίζοντας τις πιθανότητες πρόκρισης της θεσσαλικής ομάδας. Για τον 3ο όμιλο, η Μλάντα Μπόλεσλαβ επιβλήθηκε εκτός έδρας της Έλφσμποργκ. Την ίδια ώρα, ΑΕΚ και Φιορεντίνα αναδεικνυόντουσαν ισόπαλες με 1-1 στο ΟΑΚΑ.

Αμβούργο και Μπραν πήραν τα «τρίποντα» στον 4ο όμιλο, κερδίζοντας Ρεν (3-0) και Ντιναμό Ζάγκρεμπ (2-1) αντίστοιχα. Μεγάλη νίκη για την Ζυρίχη στον 5ο όμιλο, με 2-0 επί της Τουλούζ, ενώ Σπάρτα Πράγας και Σπαρτάκ Μόσχας έμειναν στη «λευκή» ισοπαλία. Στον 6ο όμιλο, ο Άρης ήρθε ισόπαλος της Μπόλτον με 1-1, ενώ με το ίδιο σκορ έληξε και η αναμέτρηση στην Πορτογαλία, μεταξύ της Μπράγκα και της Μπάγερν Μονάχου.

Μεγάλη έκπληξη στον 7ο όμιλο, αφού η Χάποελ Τελ Αβίβ κέρδισε με 2-1 την Χετάφε στην Ισπανία. Στο Λονδίνο, η Τότεναμ, αν και βρέθηκε να χάνει με δύο γκολ, τελικά επιβλήθηκε της Άαλμποργκ με 3-2. Στον 8ο όμιλο, η Γαλατασαράι νίκησε με 3-0 τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, ενώ με το ίδιο σκορ επικράτησε της Αούστρια Βιέννης η Χέλσινγκμποργκ.

Group B
Λοκομοτίβ Μόσχας-Κοπεγχάγη 0-1
Νόρντστραντ (πέναλτι) 62’
Ατλέτικο Μαδρίτης-Αμπερντίν 2-0
Φορλάν (πέναλτι) 45’, Λάνγκφιλντ (αυτογκόλ) 61’

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 3 αγώνες)
1. Παναθηναϊκός (4-0) 6
2. Ατλέτικο (5-3) 4
3. Κοπεγχάγη (1-1) 3
4. Λοκομοτίβ (4-5) 2
5. Αμπερντίν (1-6) 1
** Παναθηναϊκός, Ατλέτικο και Κοπεγχάγη έχουν από ένα αγώνα λιγότερο

Group C
Έλφσμποργκ-Μλάντα Μπόλεσλαβ 1-3
Σβένσον 32’ / Ταμπόρσκι 67’, Μεντί 80’, Βόρισεκ 90’
ΑΕΚ-Φιορεντίνα 1-1
Μπαλτσαρέτι (αυτογκόλ) 25’ / Οσβάντο 30’

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 3 αγώνες)
1. Φιορεντίνα (8-3) 5
2. Βιγιαρεάλ (3-2) 4
3. Μλάντα (4-3) 3
4. ΑΕΚ (2-2) 2
5. Έλφσμποργκ (3-10) 1
** Βιγιαρεάλ, Μλάντα και ΑΕΚ έχουν από ένα αγώνα λιγότερο

Group D
Αμβούργο-Ρεν 3-0
Φαν ντερ Φάαρτ 30’, Τσούπο-Μότινγκ 84’, Μ. Ζιντάν (πέναλτι) 90’
Μπραν-Ντιναμό Ζάγκρεμπ 2-1
Μπιάρνασον (πέναλτι) 45’, Μπάκε 72’ / Βουκόγεβιτς 48’

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 3 αγώνες)
1. Αμβούργο (4-0) 6
2. Βασιλεία (1-0) 4
3. Μπραν (3-3) 4
4. Ντιναμό (1-2) 1
5. Ρεν (1-5) 1
** Αμβούργο, Βασιλεία και Ντιναμό έχουν από ένα αγώνα λιγότερο

Group E
Σπάρτα Πράγας-Σπαρτάκ Μόσχας 0-0
Ζυρίχη-Τουλούζ 2-0
Τιχίνεν 40’, Ραφαέλ 67’

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 3 αγώνες)
1. Ζυρίχη (4-1) 6
2. Σπαρτάκ (2-1) 4
3. Σπάρτα (4-4) 4
4. Λεβερκούζεν (2-2) 3
5. Τουλούζ (2-6) 0
** Ζυρίχη, Σπαρτάκ και Λεβερκούζεν έχουν από ένα αγώνα λιγότερο

Group F
Μπόλτον-Άρης 1-1
Γιαννακόπουλος 90’ / Κάλβο 44’
Μπράγκα-Μπάγερν Μονάχου 1-1
Λιντζ 67’ / Κλόζε 47’

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 3 αγώνες)
1. Μπάγερν (6-5) 5
2. Άρης (4-1) 4
3. Μπόλτον (4-4) 3
4. Μπράγκα (2-2) 2
5. Ερυθρός Αστέρας (2-6) 0
** Άρης, Μπράγκα και Ερυθρός Αστέρας έχουν από ένα αγώνα λιγότερο

Group G
Χετάφε-Χάποελ Τελ Αβίβ 1-2
Ερνάντεθ (πέναλτι) 90’ / Μπαντίρ 5’, Ντέγκο 31’
Τότεναμ-Άαλμποργκ 3-2
Μπερμπάτοφ 47’, Μαλμπράνκ 51’, Μπεντ 66’ / Ενεφόλντσεν 3’, Ρίσγκαρντ 38’

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 3 αγώνες)
1. Τότεναμ (6-4) 6
2. Άντερλεχτ (3-1) 4
3. Χετάφε (3-3) 3
4. Χάποελ (2-5) 3
5. Άαλμποργκ (3-4) 1
** Άντερλεχτ, Χετάφε και Άαλμποργκ έχουν από ένα αγώνα λιγότερο

Group H
Πανιώνιος-Γαλατασαράι 0-3
Τσαλίκ 50’, Σονγκ (πέναλτι) 63’, Σουκούρ 82’
** Στο 64’ αποβλήθηκε ο Μάκος του Πανιωνίου με δεύτερη κίτρινη κάρτα
Χέλσινγκμποργκ-Αούστρια Βιέννης 3-0
Σκούλασον 47’, Ομοτογιόσι 66’, 70’

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 3 αγώνες)
1. Χέλσινγκμποργκ (7-3) 7
2. Μπορντό (4-2) 6
3. Γαλατασαράι (6-5) 3
4. Πανιώνιος (1-4) 1
5. Αούστρια (1-5) 0
** Μπορντό, Πανιώνιος και Αούστρια έχουν από ένα αγώνα λιγότερο


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ & ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης-Νυρεμβέργη 2-2
Πογκρέμνιακ 76’, Ιόνοφ 79’ / Χαριστέας 26’, Μπένκο 83’
Άλκμααρ-ΑΕΛ 1-0
Ντεμπέλε 77’

Ρεπό: Έβερτον

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

(Σε 3 αγώνες)
1. Έβερτον (5-1) 6
2. Ζενίτ (6-5) 5
3. Άλκμααρ (2-1) 4
4. Νυρεμβέργη (2-4) 1
5. ΑΕΛ (3-7) 0

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (5/12)

Νυρεμβέργη - Αλκμάαρ
Έβερτον - Ζενίτ

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΗΣ ΑΕΛ

Η ΑΕΛ τελικά δεν κατάφερε να πάρει κάτι καλό στην Ολλανδία αφού δεν άντεξε στα τελευταία λεπτά του αγώνα με την Άλκμααρ. Οι Θεσσαλοί κρατούσαν μέχρι το 77ο λεπτό, οπότε και δέχτηκαν το γκολ. Κορυφαίοι για τους Λαρισαίους ήταν ο Κοτσόλης, αλλά και το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Πολύ καλός ήταν και ο Κυριακίδης. Αντίθετα η ομάδα του κάμπου δεν τα πήγε καλά στον επιθετικό τομέα, όπου εμφανίστηκε άτολμη και πολύ αργή.

Κοτσόλης
: Ο τερματοφύλακας της Λάρισας όποτε χρειάστηκε κράτησε την εστία του καθαρή. Στο γκολ δεν έφερε ευθύνη, αφού στο τέλος προδόθηκε από την άμυνά του. Προς το τέλος του αγώνα κράτησε και το 1-0 με μια εντυπωσιακή επέμβαση, ενώ σωτήριες επεμβάσεις είχε και στο 0-0.

Γκαλίτσιος
: Ο αμυντικός των φιλοξενούμενων περιορίστηκε στα αμυντικά του καθήκοντα, χωρία να κάνει τις γνωστές του επελάσεις από τα δεξιά.

Κατσιαρός
: Κατάφερε να ανακόψει πολλές προσπάθειες από τα δεξιά πλευρά των Ολλανδών. Ωστόσο με το πέρας των λεπτών κουράστηκε και δεν είχε τις λύσεις που θα έπρεπε.

Νταμπίζας
: Μέχρι και το 75ο λεπτό δεν πιέστηκε ιδιαίτερα και είχε τις πολύ σωστές επεμβάσεις στον αγώνα. Έπεφτε πρώτος σε όλες σχεδόν τις φάσεις κόβοντας τους αντιπάλους του. Στην συνέχεια όμως δεν κατάφερε να αποτρέψει το γκολ της Αλκμάαρ.

Κώτσιος
: Μαζί με τον Νταμπίζα ήταν οι κορυφαίοι του αγώνα μέχρι και το 75’, αλλά στην συνέχεια δεν τους κράτησαν οι δυνάμεις τους. Όπως και ο παρτενέρ του στο κέντρο της άμυνας έτσι και αυτός ήταν ο κυρίαρχος στις μονομαχίες με τους ποδοσφαιριστές των γηπεδούχων. Ωστόσο στο 82ο λεπτό αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Κυριακίδης
: Περιορίστηκε και αυτός στα αμυντικά του καθήκοντα τα οποία εκτέλεσε με ιδιαίτερη επιτυχία μέχρι ένα σημείο. Πίεσε στο κέντρο του γηπέδου τους παίκτες της Αλκμάαρ και πήρε πολλές μάχες στον χώρο του κέντρου. Στο 80ο λεπτό αντικαταστάθηκε.

Σαρμιέντο
: Ήταν καλός στα αμυντικά του καθήκοντα, αλλά η ομάδα του περίμενε ίσως περισσότερα στον επιθετικό τομέα εκεί όπου δεν βοήθησε. Έτρεξε κάλυψε χώρους μεν, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Φωτάκης
: Κινητικός ο άσος της Λάρισας που είχε έναν πιο ελεύθερο ρόλο στο κέντρο του γηπέδου. Μοίρασε το παιχνίδι για την ομάδα του και ήταν αυτός από τον οποίο περνούσε τις περισσότερες φορές η μπάλα για να δημιουργηθεί το παιχνίδι για την Λάρισα.

Αλεξάνδρου
: Κάλυψε τον αριστερό χώρο του κέντρου και πέρασε απαρατήρητος. Προσπάθησε να κάνει κάτι καλό στο ματς, αλλά χάθηκε στην μετριότητα και δίκαια βγήκε από τον αγωνιστικό χώρο στο 80ο λεπτό.

Κλέιτον
: Πολύ μέτριος ο ποδοσφαιριστής της Λάρισας. Πήρε μπάλες από τους συμπαίκτες του, αλλά έκανε πολλά λάθη και καθυστερούσε πολύ να δώσει την μπάλα στην επίθεση.

Καλαντζής
: Ίσως ο χειρότερος παίκτης για την Λάρισα. Έδωσε τις μάχες του, αλλά ήταν απελπιστικά μόνος του στην επίθεση και δεν μπόρεσε ούτε μία στιγμή να δικαιολογήσει την παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο. Δίκαια βγήκε από τον αγώνα στο 69ο λεπτό.

Πάρα
: Μπήκε σαν αλλαγή στο 69ο λεπτό στην θέση του Καλαντζή σκοπό να δώσει πολύτιμες ανάσες στους συμπαίκτες του με τα πνευμόνια του. Πάλεψε χωρίς όμως να καταφέρει κάτι σημαντικό.

Κόζλεϊ
: Μπήκε στο 80ο λεπτό και ενώ η κατάσταση είχε ήδη διαμορφωθεί εις βάρος της Λάρισας. Δεν μπορεί να αξιολογηθεί με ασφάλεια.

Μπαχράμης
: Μια από τα ίδια, αφού αγωνίστηκε για δέκα λεπτά στο τέλος του αγώνα και ενώ το σκορ ήταν ήδη 1-0 υπέρ της Αλκμάαρ.

ΔΩΝΗΣ: "ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ..."

Η ήττα από την Αλκμάαρ στην Ολλανδία, με 1-0, σημαίνει και το τέλος των ελπίδων της ΑΕΛ για πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου UEFA. Ενα τέλος, πάντως, που έγινε με αξιοπρέπεια και με τους παίκτες να τα δίνουν όλα σε κάθε ματς, ακόμη και κόντρα σε ανώτερες ομάδες. Αυτό τόνισε ο Γιώργος Δώνης στις δηλώσεις του, δίνοντας τα συγχαρητήρια του στους παίκτες του.

"Αυτή η ήττα σημαίνει το τέλος σε ό,τι αφορά τις ελπίδες μας για πρόκριση. Τελειώσαμε, πάντως, με αξιοπρέπεια και με πολύ προσπάθεια για μια ακόμη φορά από τους παίκτες μου, στον αγωνιστικό χώρο. Είχαμε τις ευκαιρίες στο δεύτερο ημίχρονο για να προηγηθούμε, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Εχουμε πάρει πάρα πολλές εμπειρίες και θα προσπαθήσουμε να τις αξιοποιήσουμε κατάλληλα, ώστε να γίνουμε καλύτερη ομάδα στη συνέχεια. Σε αυτά τα παιχνίδια της Ευρώπης έχουμε δείξει ότι μπορούμε να κοντράρουμε ακόμη και καλύτερες, από εμάς, ομάδες. Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τις εμπειρίες και με δουλειά και τη σωστή φιλοσοφία να βελτιωθούμε", ήταν τα λόγια του Δώνη.

ΕΣΒΗΣΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ... ΑΛΚΜΑΑΡ - ΑΕΛ 1-0


ΑΛΚΜΑΑΡ - ΑΕΛ ... 1-0
77΄ Ντεμπέλε

Το όνειρο της ΑΕΛ έσβησε στο «DSB» του Αλκμααρ. Η ολλανδική ομάδα νίκησε 1-0 τους «βυσσινί»
, που με τρεις ήττες σε ισάριθμους αγώνες αποχαιρέτησαν τις ελπίδες για πρόκριση από τον 1ο όμιλο του κυπέλλου UEFA. Η ομάδα του Γιώργου Δώνη πραγματοποίησε ακόμη μία σπουδαία ευρωπαϊκή εμφάνιση, όμως δέχθηκε το γκολ στη μοναδική μεγάλη ευκαιρία που δημιούργησε η Αλκμααρ στο 77΄, όταν ο Ντεμπελέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Κοτσόλη...

Το πρώτο ημίχρονο ήταν κάκιστο, καθώς ήταν ελάχιστες οι φάσεις που δημιουργήθηκαν μπροστά στις δυο εστίες, κάτι που ευνοούσε την Λάρισα, καθώς οι Θεσσαλοί δεν ήθελαν οι γηπεδούχοι να βρουν ρυθμό, καθώς τότε τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολα.

Στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης οι "βυσσινί" προσπαθούσαν να βρουν τα "πατήματα" τους στον αγωνιστικό χώρο και εκεί θα μπορούσε να γίνει η "ζημιά". Στο 4', ο Νταμπίζας έκανε λάθος υπολογισμό και έδωσε την ευκαιρία στον Αγκουστίν να κάνει απο τα δεξιά μια επικίνδυνη σέντρα-σουτ, η μπάλα πήρε τροχιά προς την εστία του Κοτσόλη, όμως τελικά χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και πέρασε την απέναντι πλευρά χωρίς να καταφέρουν κάτι ουσιαστικό οι γηπεδούχοι.

Τρία λεπτά αργότερα, Ο Μποκονιόλι έβγαλε τη σέντρα, ο Ντεμπέλε μπήκε στην πορεία της μπάλας και την έστειλε λίγο άουτ. Σταδιακά, οι παίκτες του Γιώργου Δώνη άρχισαν να ανεβαίνουν προς την αντίπαλη περιοχή και στο 12' ο Κυριακίδης επιχείρησε μακρινό σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω απο την εστία του Βάτερμαν, που δεν ανησύχησε απο την πορεία της μπάλας.

Με την συμπλήρωση του πρώτου τετάρτου, ο Τσιόμερ εκτέλεσε φάουλ, όμως ο Κοτσόλης είχε τον έλεγχο της φάσης, έπεσε στην γωνία και μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια. Λίγο πριν το πρώτο ημίωρο, οι Θεσσαλοί έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή της Αλκμάαρ, όταν ο Φωτάκης εκτέλεσε φάουλ και ανάγκασε τον Βάτερμαν να απομακρύνει με γροθιές, όμως το σημαντικό σημείο ήταν ο τραυματισμός του πορτιέρο των Ολλανδών σε εκείνο το σημείο.

Στο 30', ο Φωτάκης εκτέλεσε φάουλ απο τα δεξιά, ο Κώτσιος κατάφερε να πάρει την κεφαλιά, αλλά ήταν αδύναμη και ο Βάτερμαν μπλόκαρε την μπάλα, που έδειχνε να πονάει και δυο λεπτά αργότερα αντικαταστάθηκε απο τον 20χρονο Ρομέρο.

Όσο το πρώτο ημίχρονο πλησίαζε προς την λήξη οι Ολλανδοί προσπαθούσαν να γίνουν απειλητικοί και στο 36' κατάφεραν να φθάσουν στην επίτευξη ενός γκολ, όμως σωστά ο επόπτης το ακύρωσε, καθώς ο Ντε Ζέου ήταν σε θέση οφσάιντ μετά την σέντρα του Όπνταμ.

Τρία λεπτά πριν την συμπλήρωση του πρώτου 45λέπτου. ο Ντε Ζέου τροφοδότησε στην περιοχή τον Ποκονιόλι, όμως εκείνος καθυστέρησε να σουτάρει και έδωσε την ευκαιρία στον Νταμπίζα να βάλει το σώμα του και να γλιτώσει την Λάρισα απο τα χειρότερα...

Απείλησε η Λάρισα
Στο β' ημίχρονο, η Λάρισα ξεκίνησε δυνατά και στο 50' απείλησε τους Ολλανδούς. Ο Κατσιαρός έκανε την κάθετη πάσα προς τον Αλεξάνδρου, ο τελευταίος μπήκε στην περιοχή αλλά το συρτό σουτ που επιχείρησε κατέληξε στην αγκαλιά του Ρομέρο.

Τρία λεπτά αργότερα, ο Καλαντζής πήρε την μπάλα έξω από την περιοχή, καθυστέρησε να πασάρει και προτίμησε να κάνει ένα απογοητευτικό σουτ που έφυγε άουτ. Με την συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα οι Θεσσαλοί βγήκαν στην αντεπίθεση, ο Κλέιτον έδωσε αριστερά στον Κατσιαρό, εκείνος μπήκε στην περιοχή αλλά το σουτ που επιχείρησε ήταν αδύναμο με αποτέλεσμα να καταλήξει εύκολα στην αγκαλιά του Ρομέρο.

Πέντε λεπτά αργότερα, ο Καλαντζής έκανε γυριστή κεφαλιά, ο Ρομέρο έδειξε αρχικά να μπλοκάρει με ευκολία την μπάλα όμως την έχασε μέσα απο τα χέρια του, αλλά οι αμυντικοί απομάκρυναν καθώς δεν ακολούθησε κάποιος παίκτης της Λάρισας.

Οι Ολλανδοί απο την πλευρά τους δεν είχαν καταφέρει να απειλήσουν, καθώς έβλεπαν οτι οι παίκτες της Λάρισας ήταν πολύ επικίνδυνοι όταν έβρισκαν κενούς χώρους και έτσι ήταν πολύ προσεκτικοί στην ανάπτυξη τους.

Αντίθετα, οι παίκτες του Γιώργου Δώνη έβλεπαν οτι μπορούσαν να κάνουν την "ζημιά" και δεν δίστασαν στιγμή να βγουν στην επίθεση. Στο 72', ο Στέινσον δεν κατάφερε ν' απομακρύνει την μπάλα, ο Σαρμιέντο βρήκε την ευκαιρία να επιχειρήσει φαλτσαριστό σουτ απο το ύψος της περιοχής, όμως ο Ρομέρο έπεσε στην γωνία και μπλόκαρε την μπάλα.

Ντέμπελε και... 1-0!
Στο 77' όμως, έγινε η φάση που έκρινε την αναμέτρηση. Ο Ποκονιόλι έκανε σέντρα απο τα δεξιά, ο Ντε Ζέου δυο φορές δεν κατάφερε να νικήσει τον Κοτσόλη, ο Κώτσιος έδιωξε με το κεφάλι πάνω στην γραμμή της εστίας, οι Θεσσαλοί δεν κατάφεραν ν' απομακρύνουν απο την περιοχή τους και ο Ντέμπελε με σουτ έδωσε το προβάδισμα στους Ολλανδούς... 1-0!

Σαν να μην έφτανε αυτό, στο 85' ο Κώτσιος αντίκρισε δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 85' και άφησε την ομάδα του με δέκα παίκτες και κάπου εκεί τελείωσε η αναμέτρηση, καθώς οι Ολλανδοί συνειδητοποίησαν οτι είχαν "κλειδώσει" τη νίκη. Μάλιστα, στο 89' ο Γένερ βγήκε στην αντεπίθεση, μπήκε στην περιοχή απο τα δεξιά και επιχείρησε σουτ, όμως ο Κοτσόλης έπεσε και παραχώρησε κόρνερ, διατηρώντας το 1-0 μέχρι το τελευταίο σφύριγμα.

Διαιτητής: Λεβάν Πανιασβίλι (Γεωργία)
Κίτρινες: Τσιόμερ, Αγκουστίν, Ποκονιόλι - Κλέιτον, Κώτσιος, Πάρα
Κόκκινη: Κώτσιος (85'-δεύτερη κίτρινη)

ΑΛΚΜΑΑΡ (Λουϊς Φαν Γκάαλ): Βάτερμαν (32' Ρομέρο), Όπνταμ, Ποκονιόλι, Γιάλιενς, Στάινσον, Μέντες, Τσιόμερ (73' Γένερ), Αγκουστίν, Ντε Ζέου, Μεντουνιανίν (65' Πελέ), Ντεμπελέ.

ΛΑΡΙΣΑ (Δώνης): Κοτσόλης, Νταμπίζας, Κατσιαρός, Γκαλίτσιος, Κώτσιος, Κυριακίδης (82' Κόζλεϊ), Κλέιτον, Σαρμιέντο, Φωτάκης, Αλεξάνδρου (83' Μπαχράμης), Καλαντζής (69' Πάρα).

ΔΩΝΗΣ: "ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ..."

Η ήττα από την Αλκμάαρ στην Ολλανδία, με 1-0, σημαίνει και το τέλος των ελπίδων της ΑΕΛ για πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου UEFA. Ενα τέλος, πάντως, που έγινε με αξιοπρέπεια και με τους παίκτες να τα δίνουν όλα σε κάθε ματς, ακόμη και κόντρα σε ανώτερες ομάδες. Αυτό τόνισε ο Γιώργος Δώνης στις δηλώσεις του, δίνοντας τα συγχαρητήρια του στους παίκτες του.

"Αυτή η ήττα σημαίνει το τέλος σε ό,τι αφορά τις ελπίδες μας για πρόκριση. Τελειώσαμε, πάντως, με αξιοπρέπεια και με πολύ προσπάθεια για μια ακόμη φορά από τους παίκτες μου, στον αγωνιστικό χώρο. Είχαμε τις ευκαιρίες στο δεύτερο ημίχρονο για να προηγηθούμε, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Εχουμε πάρει πάρα πολλές εμπειρίες και θα προσπαθήσουμε να τις αξιοποιήσουμε κατάλληλα, ώστε να γίνουμε καλύτερη ομάδα στη συνέχεια. Σε αυτά τα παιχνίδια της Ευρώπης έχουμε δείξει ότι μπορούμε να κοντράρουμε ακόμη και καλύτερες, από εμάς, ομάδες. Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τις εμπειρίες και με δουλειά και τη σωστή φιλοσοφία να βελτιωθούμε", ήταν τα λόγια του Δώνη.

ΦΑΝ ΓΚΑΑΛ: "Η ΑΕΛ ΕΙΝΑΙ ΙΣΑΞΙΑ ΜΕ ΑΓΙΑΞ & ΑΙΝΤΧΟΒΕΝ"

Μπορεί η ΑΕΛ να μην κατάφερε να πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση του Κυπέλλου UEFA αλλά κέρδισε την αναγνώριση από τους αντιπάλους της.

Η αποστολή της ΑΕΛ επιστρέφει το απόγευμα της Παρασκευής από την Ολλανδία, έχοντας αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια του προπονητή της Άλκμααρ Λουίς Φαν Γκάαλ ο οποίος τόνισε ότι οι Θεσσαλόί, ο Άγιαξ και η Αϊντχόφεν ήταν οι καλύτερες ομάδες που αντιμετώπισε η ομάδα του, μέχρι τώρα.

"Ήταν η καλύτερη ομάδα που αντιμετωπίσαμε τη φετινή χρονιά και στο ΟΥΕΦΑ και στο πρωτάθλημα μαζί με τον Άγιαξ και την Αϊντχόφεν", ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

"Η ΑΕΛ ήταν μία ομάδα πολύ καλά στημένη στον αγωνιστικό χώρο, πειθαρχημένη είχε όλες τις γραμμές της κοντά και γενικά χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια από εμάς για να καταφέρουμε να πάρουμε τους τρεις βαθμούς.Ήμασταν ώριμοι στο παιχνίδι μας , είχαμε εμπιστοσύνη και πιστεύω ότι εν τέλει αξίζαμε τη νίκη".

Η αποστολή της ΑΕΛ θα αφιχθεί το απόγευμα στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και από εκεί θα πετάξει κατευθείαν για την Κρήτη ενόψει του αγώνα με τον ΟΦΗ για το πρωτάθλημα.Σε σχέση με τους παίκτες που ήταν στην αποστολή για τον αγώνα με την Άλκμααρ, ο Γιώργος Δώνης δεν υπολογίζει τον Φωτάκη που είναι τιμωρημένος.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ & ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης-Νυρεμβέργη 2-2
Πογκρέμνιακ 76’, Ιόνοφ 79’ / Χαριστέας 26’, Μπένκο 83’
Άλκμααρ-ΑΕΛ 1-0
Ντεμπέλε 77’

Ρεπό: Έβερτον

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

(Σε 3 αγώνες)
1. Έβερτον (5-1) 6
2. Ζενίτ (6-5) 5
3. Άλκμααρ (2-1) 4
4. Νυρεμβέργη (2-4) 1
5. ΑΕΛ (3-7) 0

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (5/12)

Νυρεμβέργη - Αλκμάαρ
Έβερτον - Ζενίτ


ΧΟΡΕΥΑΝ ΗΜΙΓΥΜΝΟΙ...

Η παρουσία των φιλάθλων της ΑΕΛ δεν ήταν μόνο εντυπωσιακή σε όγκο, αλλά και σε παλμό! Και παρότι το κρύο ήταν τσουχτερό (σ.σ. το θερμόμετρο την ώρα του αγώνα δεν ξεπερνούσε τους 0 βαθμούς Κελσίου) μεγάλη μερίδα των οπαδών της Λάρισας παρακολούθησαν τον αγώνα... ημίγυμνοι.

Δημιούργησαν δε εκπληκτική ατμόσφαιρα, είτε με τα τραγούδια και τα συνθήματά τους (συνοδεία τύμπανων) είτε με τους βυσσινί σχηματισμούς με τα κασκόλ, τα σκουφάκια αλλά και τις ελληνικές σημαίες. Νωρίτερα, ο κύριος όγκος των Λαρισαίων φιλάθλων εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία για μία βόλτα στο Αμστερνταμ (απέχει περίπου μισή ώρα), δημιουργώντας τις πρώτες... κερκίδες στις πλατείες και τις μπυραρίες...

Τα 1.000 εισιτήρια που είχε στη διάθεσή της η ΠΑΕ ΑΕΛ για τις ανάγκες των φιλάθλων της αποδείχτηκαν λίγα! Και αυτό, καθώς ο αριθμός των Ελλήνων που βρέθηκαν στην ολλανδική πόλη προσέγγισε τους 1.500. Προκειμένου λοιπόν να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο γήπεδο πολλοί ήταν εκείνοι που δεν δίστασαν να γίνουν... μέλη της Αλκμααρ!

Ναι, καλά διαβάζετε! Γιατί ο ολλανδικός σύλλογος «απαιτεί» από όποιον θέλει να κερδίσει το προνόμιο να παρακολουθήσει αγώνα σε αυτό γήπεδο-στολίδι να εγγραφεί μέλος. Ετσι πολλοί Ελληνες... δαιμόνιοι οπαδοί δεν δίστασαν να αποκτήσουν κάρτα μέλους και εισήλθαν στο γήπεδο.

Και επειδή αυτά πρέπει να τονίζονται για να βλέπουμε τι... χάνουμε εδώ στην Ελλάδα, η γενικότερη ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν μαγευτική. Ούτε μία «νεκρή» ζώνη από την αστυνομία, ατελείωτο τραγούδι στις κερκίδες και... τύφλα να έχει η Αγγλία.