Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

08/11/2007 ... ΑΕΛ - ΖΕΝΙΤ

Γνωστή στους Έλληνες φιλάθλους είναι Ζενίτ, η οποία για δύο συνεχόμενες χρονιές βρέθηκε στο δρόμο της ΑΕΚ στο Κύπελλο Uefa. Η ρωσική ομάδα δεν αποτελεί κάτι το εξαιρετικό, όμως διαθέτει πολύ καλό υλικό και είναι πολύ επικίνδυνη για πολλούς αντιπάλους, όπως άλλωστε απέδειξε και στους αγώνες με την «Ένωση» την οποία απέκλεισε δις. Άφθονο χρήμα ρέει στις τάξεις του συλλόγου της Αγίας Πετρούπολης, που έχουν δαπανήσει ουκ ολίγα χρήματα για να ενισχυθούν.

ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ, ΠΟΙΑ ΕΙΣΤΕ; Η Ζενίτ είναι πάνω κάτω η ίδια ομάδα με πέρυσι αφού απέκτησε μόνο τον μέσο, Λόμπαερτς, από την Γκενκ. Πρώτοι σκόρερ της ομάδας στο εγχώριο πρωτάθλημα είναι οι Πογκρέμπνιακ και Αρσάβιν που συνολικά έχουν σημειώσει 19. Αυτός είναι και ένας σοβαρότατος παράγοντας για το ότι ο σύλλογος είναι στη δεύτερη θέση του πίνακα στη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η Ζενίτ, μετά τη διάσπαση δεν έχει καταφέρει να πάρει τον τίτλο του πρωταθλητή, κάτι το οποίο μπόρεσε να πανηγυρίσει το 1984, σαν Ζενίτ Λένιγκραντ. Τη σεζόν που είναι σε πλήρη εξέλιξη στη Ρωσία, η Ζενίτ βρίσκεται ισόβαθμη με την Σπαρτάκ Μόσχας στους 49 βαθμούς, τέσσερις στροφές πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος.

ΚΑΠΟΥ ΣΕ ΞΕΡΩ: Δεν είναι δυνατόν οι φίλαθλοι της ΑΕΚ. Αλλά και γενικότερα του ποδοσφαίρου να έχουν ξεχάσει τα ματς με την Ζενίτ. Τη σεζόν 2004-05 η «Ένωση» συνάντησε το σύλλογο της Αγίας Πετρούπολης στους ομίλους του Κυπέλλου Uefa. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος, τότε, αν και πραγματοποίησε πολύ καλό πρώτο ημίχρονο στη Ρωσία, στην επανάληψη κατέρρευσε ολοκληρωτικά και έχασε 5-1 με κάτω τα χέρια, ενώ την επόμενη χρονιά είχε την ευκαιρία να πάρει τη ρεβάνς. Το 2005-06 οι συναντήσεις των δύο ομάδων ήταν διαφορετικές, με την ΑΕΚ να παίρνει αυτή τη φορά το «ζεστό», 0-0 στην παγωμένη Αγία Πετρούπολη και όλοι μιλούσαν για πρόκριση και εκδίκηση. Παρόλα αυτά, τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά, το 0-0 διατηρούνταν και στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ μέχρι το 90’, όταν και οι Ρώσοι έκαναν σε μια αντεπίθεση το 0-1 και χαμογέλασαν εκ νέου εις βάρους του «δικέφαλου».

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥΡΗ: Ο Ανατόλι Τίμοστσουκ είναι σίγουρα το μεγάλο αστέρι της ομάδας. Ο προηγούμενος μεγάλος παίκτης της ομάδας ήταν ο Ρώσος, Αλεξάντερ Κερζάκοφ που πήρε μεταγραφή για τη Σεβίλλη, όμως τώρα ο Ουκρανός είναι αυτός που ξεχωρίζει. Ο διεθνής αμυντικός μέσος αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου της Αγίας Πετρούπολης, αλλά και ολόκληρης της Ρωσίας, αφού κόστισε στους διοικούντες περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, για τον Τίμοστσουκ στο παρελθόν είχαν ενδιαφερθεί μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η Ίντερ.

ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΥ: Ο γεννημένος στις 27 Σεπτεμβρίου του 1947, Ντικ Άντβοκαατ, είναι ο προπονητής της Ζενίτ. Ο Ολλανδός τεχνικός, έχει κατά το παρελθόν καθίσει στον πάγκο του ομοσπονδιακού συγκροτήματος της πατρίδας του αλλά και της Εθνικής ομάδας της Νοτίου Κορέας. Με την τελευταία, κατάφερε να κερδίσει την πρώτη της εκτός έδρας νίκη στην ιστορία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο στο παιχνίδι κόντρα στο Τόγκο, ενώ κράτησε στην ισοπαλία τη Γαλλία. Η φημολογία τον θέλει να αναλαμβάνει το τιμόνι της Αυστραλίας στο άμεσο μέλλον, αφού το συμβόλαιό του με τη Ζενίτ, εκπνέει το Νοέμβριο του 2007. Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που το σενάριο αποτελέσει πραγματικότητα, δεν αποκλείεται να χαρίσει στο Ζενίτ, έναν ιστορικό τίτλο.

ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, ΣΠΙΤΑΚΙ ΜΟΥ: To Στάδιο Πετρόφσκι είναι η έδρα της Ζενίτ και βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη, την επονομαζόμενη Βενετία του Βορρά. Δεσπόζει στην περιοχή Πέτρογκραντ, κεντρικά της πόλης και εκτός από τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας του Άντβοκαατ, φιλοξενεί κατά καιρούς και άλλου είδους δραστηριότητες. Αν και το 1980 με τους καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες η χωρητικότητά του ήταν 33.000 θέσεις, το 1994 με την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του, μειώθηκε σε 21.500.


Έτος ίδρυσης: 1925
Έδρα: Πετρόφσκι Στάντιουμ
Πρόεδρος: Σεργκέι Φουρσένκο
Τίτλοι:
Πρωτάθλημα Σοβιετικής Ένωσης (Σαν Ζενίτ Λένιγκραντ) (1): 1984
Κύπελλο Σοβιετικής Ένωσης: (Σαν Ζενίτ Λένιγκραντ) (1): 1944
Super Cup Σοβιετικής Ένωσης (Σαν Ζενίτ Λένιγκραντ) (1): 1985
Κύπελλο: 1999, 2003.
Χρώματα: Άσπρο - μπλε
Ιστοσελίδα: www.FC-Zenit.ru

Προπονητής: Ντικ Αντβοκαατ


ΡΟΣΤΕΡ

Τερματοφύλακες

Καμίλ Τσοντοφάλσκι (Σλοβάκια)
Βιάτσεσλαβ Μαλαφέεφ (Ρωσία)

Αμυντικοί

Μάρτιν Σκρτελ (Σλοβακία)
Ιβιτσα Κρίζανατς (Κροατία)
Κιμ Ντονγκ Τζιν (Κορέα)
Νικόλας Λομπάερτς (Βέλγιο)
Ερικ Χάγκεν (Νορβηγία)
Αλεξάντερ Ανιούκοφ (Ρωσία)
Φερνάντο Ρίκσεν (Ολλανδία)

Μέσοι

Βλάντισλαβ Ραντίμοφ (Ρωσία)
Ράντεκ Σιρλ (Τσεχία)
Αλεξάντερ Σπίβακ (Ρωσία)
Λι Χο (Κορέα)
Κονσαντίν Ζιριάνοφ (Ρωσία)
Ανατόλι Τίμοστσιουκ (Ουκρανία)
Ίλια Μαξίμοφ (Ρωσία)
Αλεξάντερ Γκορσκόφ (Ρωσία)

Επιθετικοί

Αλεχάντρο Ντομίνγκες (Αργεντινή)
Πάβελ Πογκρέμπνιακ (Ρωσία)
Φατίχ Τεκέ (Τουρκία)
Αντρέι Αρσάβιν (Ρωσία)
Ιγκόρ Ντενίσοφ (Ρωσία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: