Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007

ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ...


Αφιέρωμα του sportime.gr στην αγαπημένη μας ομάδα. Αναλυτικά:

Μέχρι και πέρυσι, στην ΑΕΛ ήθελαν την κατάκτηση του κυπέλλου, ήθελαν την έξοδο στην Ευρώπη, αλλά δεν ένιωθαν και ότι ήταν υποχρεωμένοι να τα πετύχουν αυτά. Τα πέτυχαν, όμως. Ετσι, φέτος η χρονιά αναμένεται πιο δύσκολη για όλους, καθώς οι οπαδοί έχουν απαιτήσεις. αλλαγές στο ρόστερ υπήρξαν και μάλιστα σημαντικές, με τον Γιώργο Δώνη να καλείται να παρουσιάσει μια ομάδα που θα είναι πιο έμπειρη και πιο δυνατή από ό,τι τα προηγούμενα δύο χρόνια.


Καλοκαιρινές διακοπές: Οι προπονήσεις της ΑΕΛ σταμάτησαν μετά το τέλος του περσινού πρωταθλήματος, στα μέσα Μαΐου, για να ξαναρχίσουν στις αρχές Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 4 του μήνα, με το παρών στις εγκαταστάσεις των Δένδρων να δίνουν και αρκετοί οπαδοί της ομάδας. Το κλίμα, άλλωστε, στις τάξεις της κυπελλούχου Ελλάδας είναι πανηγυρικό, επειδή αποκαλείται πλέον... κυπελλούχος Ελλάδας. Η "βυσσινί θύελλα" επανέρχεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και συγκεκριμένα στο κύπελλο UEFA, ενώ ο στόχος για φέτος είναι η έξοδος στην Ευρώπη μέσω του πρωταθλήματος.

Μεταγρα…βούτι: Σημαντικές αλλαγές έγιναν στο ρόστερ της ΑΕΛ, ενόψει της νέας σεζόν. Η διοίκηση φρόντισε να προχωρήσει σε κάποιες μεταγραφές από τις οποίες περιμένουν πολλά στον κάμπο.

Πάρα Φακούνδο Μανουέλ Κάρλος: Ο 22χρονος επιθετικός αποκτήθηκε από την Τσακαρίτα Τζούνιορς, με την ελπίδα ότι θα δώσει, επιτέλους, λύσεις στο σκοράρισμα. Τα στοιχεία του Πάρα είναι καλά, οι περγαμηνές του επίσης καθώς ήταν διεθνής με τις μικρότερες εθνικές ομάδες της Αργεντινής και ο Γιώργος Δώνης ελπίζει ότι θα προσφέρει αυτά που περιμένουν όλοι στην ομάδα.

Ηλίας Κώτσιος: Υπέγραψε στην ομάδα της γενέτειρας του, όντας πιο έμπειρος από ποτέ. Στην ΑΕΛ πιστεύουν ότι θα είναι ο αμυντικός που χρειάζονται για να αποτελέσει ιδανικό δίδυμο στο κέντρο της άμυνας με τον Νίκο Νταμπίζα και κουβαλώντας τις εμπειρίες του από τον Παναθηναϊκό, μπορεί να αποδειχθεί αυτό ακριβώς που έψαχναν οι υπεύθυνοι των Θεσσαλών.

Ηλίας Κυριακίδης: Η μεταγραφή του αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία για την ΑΕΛ, καθώς δεν είναι σύνηθες φαινόμενο το να αποκτάει με κανονική μεταγραφή μια ομάδα του μεγέθους της ΑΕΛ νεαρό παίκτη από τους μεγάλους της Αθήνας. Αυτό που περιμένει ο Δώνης από τον Κυριακίδη είναι να δώσει δύναμη στο χώρο του κέντρου και να συνεισφέρει στο να είναι άψογη η ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΛ στη μεσαία γραμμή.

Μαρσέλο Σαρμιέντο: Ο 28χρονος Αργεντίνος μέσος πείστηκε να αποχωρήσει από τη Σαουθάμπτον για να υπογράψει συμβόλαιο με την κυπελλούχο Ελλάδας. Ο ρόλος που θα αναλάβει είναι αυτός του κουμανταδόρου στο χώρο του κέντρου. Θα είναι αυτός που θα καλείται να δημιουργήσει το παιχνίδι της ΑΕΛ και να τροφοδοτήσει σωστά τους επιθετικούς. Αν τα καταφέρει, η "βυσσινί θύελλα" θα είναι φέτος σε θέση να προσφέρει καλύτερο θέαμα στους οπαδούς της.

Από εκεί και πέρα, η ΑΕΛ απέκτησε και τους πιτσιρικάδες και διεθνείς με τις μικρές εθνικές ομάδες, Ανδρέα Λαμπρόπουλο, Αλέξανδρο Βεργώνη και Μιχάλη Μπουκουβάλα, καθώς και τον 22χρονο Αργεντίνο μέσο Βάλτερ Ματίας Ιγκλέσιας και τον Ισπανό επιθετικό Τόνι Μουνιόθ.

Τα κουβαδάκια και σε άλλη παραλία: Δεν ήταν λίγοι οι παίκτες που έφυγαν φέτος το καλοκαίρι από την ΑΕΛ, για διάφορους λόγους.

Ανρί Αντσουέ: Ηταν ο ήρωας του περσινού τελικού του κυπέλλου, με το νικητήριο γκολ κόντρα στον Παναθηναϊκό. Η είδηση, όμως, ότι βρέθηκε θετικός σε χρήση κοκαΐνης, αποτέλεσε και την... ταφόπλακα στη θητεία του στη "βυσσινί θύελλα".

Φελίπε Ντα Κόστα: Η μεταγραφή του τον περασμένο Ιανουάριο σκόρπισε ενθουσιασμό, αλλά γρήγορα ήρθε και η απογοήτευση. Ο Ντα Κόστα δεν κατάφερε να προσαρμοστεί, δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη του Δώνη και έτσι, μάλλον φυσιολογικά, αποχώρησε.

Στάθης Αλωνεύτης: Η απώλεια του αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την κυπελλούχο Ελλάδας. Ο καλύτερος παίκτης και ηγέτης της ομάδας την περασμένη σεζόν, αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση από τη γερμανική Κότμπους και θα δοκιμάσει την τύχη του στη bundesliga, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στην ΑΕΛ, τόσο στα άκρα όσο και στην επίθεση.

Κριστιάν Μπασιλά: Μία ακόμη πολύ μεγάλη απώλεια για την Λάρισα. Ο πανήψυλος μέσος που εντυπωσίασε πέρυσι με την σταθερότητα του, ακολούθησε τον Αλωνεύτη στην Κότμπους, έχοντας κι αυτός τη συγκατάθεση της διοίκησης. Με την φυγή του Μπασιλά, η ΑΕΛ έχασε πολλή από τη δύναμη της στη μεσαία γραμμή, αλλά και έναν παίκτη που μπορούσε και να σκοράρει, καθώς ήταν πάντα στη σωστή θέση στην αντίπαλη εστία, στις εκτελέσεις των στημένων φάσεων.

Αγγελος Διγκόζης: Η αποχώρηση του προκάλεσε έκπληξη, καθώς ο Διγκόζης ήταν σε συζητήσεις με τη διοίκηση για την ανανέωση του συμβολαίου του. Κάποια στιγμή έφτασαν πολύ κοντά σε συμφωνία, αλλά τελικά ήρθε ο χωρισμός... Στη "βυσσινί θύελλα" κάνουν λόγο για ανανέωση, αλλά η αλήθεια είναι ο Διγκόζης ήταν από τα βασικά "εργαλεία" της ομάδας και πέρυσι, καθώς έκανε πολλή δουλειά στη μεσαία γραμμή, ανασταλτικά και δημιουργικά, με το συνεχές τρέξιμο του.

Αλέξης Γαβριλόπουλος: Δεν κατάφερε ποτέ να δικαιώσει τις προσδοκίες που είχαν οι άνθρωποι και οι οπαδοί της ΑΕΛ από τον ίδιο. Στάθηκε εξαιρετικά άτυχος με τους τραυματισμούς, αλλά ακόμη κι όταν ήταν υγιής, δεν είχε την πρόοδο που περίμεναν όλοι, από την μέρα που αποκτήθηκε από τον Ιωνικό. Ο Γαβριλόπουλος δεν έδωσε στην ΑΕΛ τα γκολ που θα έπρεπε, ενώ και η γενικότερη απόδοση του δεν ήταν τέτοια ώστε να δικαιολογεί την παρουσία του στην ομάδα.

Από την ΑΕΛ αποχώρησαν και οι Ζήσης Ζιάγκας και Στέφανος Σκέντος.

Η επιτυχία του καλοκαιριού: Οπως τονίζουν συνεχώς και οι άνθρωποι της ΑΕΛ στις δηλώσεις τους, η μεταγραφή που θεωρούν ως την μεγαλύτερη επιτυχία τους φέτος, είναι αυτή του Ηλία Κυριακίδη. Ο 22χρονος μέσος της ΑΕΚ δεν έπεισε, πέρυσι, τον Λορένσο Σέρα Φερέρ και οι Θεσσαλοί κατάφεραν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση και να τον κάνουν δικό τους, δίνοντας και ένα σεβαστό ποσό στους κιτρινόμαυρους.

Το αντηλιακό, το… μαγιό και το… κρις κραφτ

Αντηλιακό: Ο τερματοφύλακας της ΑΕΛ θα είναι και φέτος ο Κοτσόλης, με την αμυντική τετράδα να αποτελείται κατά πάσα πιθανότητα από τους Βενετίδη, Γκαλίτσιο, Νταμπίζα και Κώτσιο.

Μαγιό: Στη μεσαία γραμμή το προβάδισμα, θεωρητικά πάντα, έχουν οι Κυριακίδης, Σαρμιέντο, Φωτάκης και Αλεξάνδρου.

Κρις κραφτ: Στο χώρο της επίθεσης οι επικρατέστεροι για να ξεκινάνε ως βασικοί είναι οι Πάρα και Κόζλεϊ.

Καλοκαιρινοί… έρωτες: Η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΛ δεν ενεπλάκη σε μεταγραφικά σήριαλ φέτος το καλοκαίρι. Ο μεγαλύτερος... έρωτας των Θεσσαλών ήταν ο Ιμπραχίμα Μπαγιόκο, ενώ δυνατά έπαιξε και το όνομα του Βίκτορ Αγκάλι, ο οποίος προτίμησε να συνεχίσει την καριέρα του στη Γερμανία, όπου είχε αγωνιστεί και στο παρελθόν με τη φανέλα και της Σάλκε.

Στις… ξαπλώστρες: Ο κόσμος της ΑΕΛ πέρασε ένα ευτυχισμένο καλοκαίρι, μετά την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας και την εξασφάλιση της συμμετοχής στο κύπελλο UEFA. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει και ότι όλα είναι καλά. Οι αποχωρήσεις των Αλωνεύτη, Μπασιλά και Διγκόζη θορύβησαν τους φίλους της "βυσσινί θύελλας", οι οποίοι θα σταθούν και φέτος, όπως πάντα, στο πλευρό της ομάδας, αλλά έχουν υψηλότερες απαιτήσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που θέλουν είναι η είσοδος στους ομίλους του κυπέλλου UEFA καθώς και η έξοδος στην Ευρώπη, για την επόμενη σεζόν, μέσω του πρωταθλήματος. Οσο για τα διαρκείας που πωλήθηκαν, δεν έφτασαν στις 3.000.

O… ξενοδόχος: Ο Γιώργος Δώνης θα βρίσκεται στον πάγκο της ΑΕΛ για τέταρτη σερί χρονιά. Απολύτως επιτυχημένος μέχρι τώρα, οδηγώντας την ομάδα και σε κατάκτηση εγχώριου τίτλου, ο Δώνης ουσιαστικά ξέρει ότι και φέτος θα αμφισβητηθεί κάποια στιγμή, αν τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα καλά. Πολλές φορές, άλλωστε, έχει αναφερθεί σε αυτό το θέμα. Με τη συμμετοχή της ΑΕΛ φέτος και στην Ευρώπη, αλλά και μετά την περσινή κατάκτηση του κυπέλλου, οι απαιτήσεις είναι αυξημένες και ο Δώνης ξέρει ότι μπροστά του είναι μια δύσκολη σεζόν. Αν καταφέρει να παρουσιάσει από την πρώτη αγωνιστική μια συμπαγής ομάδα μέσα στο γήπεδο, που θα μπορεί να προσφέρει και ωραίο θέαμα, όλα θα γίνουν πιο εύκολα για τη συνέχεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: