Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007

Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Mνήμες από το ένδοξο "EURO 2004", ξύπνησαν με το καλημέρα της κλήρωσης για την Εθνική ομάδα καθώς όπως και στα γήπεδα της Πορτογαλίας έτσι και το επόμενο καλοκαίρι στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας, στον δρόμο της "γαλανόλευκης" θα βρεθεί η Ρωσία.

Στις 20 Ιουνίου του 2004 στο Φάρο, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είχε αντιμετωπίσει τους Ρώσους και στο παιχνίδι αυτό "καρδιοχτύπησε" μέχρι να πανηγυρίσει την πρόκριση στον επόμενο γύρο μετά τη νίκη επί της Πορτογαλίας στην πρεμιέρα και την ισοπαλία με την Ισπανία στη δεύτερη αγωνιστική του ομίλου.

Η ήττα με 2-1 αποδείχθηκε τελικά ανώδυνη με το γκολ του Ζήση Βρύζα στο 44΄να είναι "χρυσό", δίνοντας το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο αλλά η Ρωσία ήταν η μοναδική ομάδα που νίκησε τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης στα προηγούμενα τελικά.

Πάντως η συγκεκριμένη αντίπάλος της Εθνικής έχει συνδυάστει με μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού ποδοσφαίρου καθώς την νίκησε στο γήπεδο της Λεωφόρου με 1-0 το 1979 με γκολ του Νικολούδη, παίρνοντας το εισιτήριο για πρώτη φορά σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1980, ενώ το 1993 με την ισοπαλία με 1-1 που απέσπασε στην Μόσχα και με νίκη με 1-0 στο ΟΑΚΑ, είχε πανηγυρίσει την πρόκριση της στα τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά.

Μάλιστα στα αξιοσημείωτα είναι και το γεγονός πως την ημέρα που θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία θα έχουν συμπληρωθεί 21 χρόνια από την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπάσκετ στον τελικό του ΣΕΦ με αντίπαλο τη Σοβιετική Ένωση.

Η έλευση του Χίντινκ

Από το 2004 μέχρι σήμερα πολλά άλλαξαν στην Εθνική Ρωσίας και η έλευση του Ολλανδού Γκους Χίντινκ στον πάγκο της, σηματοδότησε το ξεκίνημα μίας νέας εποχής. Ο πρώην προπονητής της Αυστραλίας και της Νότιας Κορέας, ανέλαβε το έργο της αναγέννησης του Ρωσικού ποδοσφαίρου και τα αποτελέσματα ήταν άμεσα, καθώς στα προκριματικά του "EURO 2008" έστω και με...χιτσκοκικό τρόπο πήρε το εισιτήριο για τα τελικά, με τη νίκη επί της Ανδόρας(1-0) και το...δώρο της Κροατίας που επικράτησε με 3-2 επί της Αγγλίας.

Η ομάδα του Γκους Χίντινκ κατέκτησε έτσι τη δεύτερη θέση στον πέμπτο όμιλο με 24 βαθμούς και επτά νίκες, τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες και τέρματα 18-7. Στο ρόστερ της υπάρχουν σπουδαίοι παίκτες με τον Αλεξάντερ Κερζόκοφ της Σεβίλλης να αποτελεί τον παίκτη που ξεχωρίζει και να είμαι μάλιστα ο μοναδικός που αγωνίζεται στο εξωτερικό.Παράλληλα ξεχωρίζει και ο Αντρέι Αρσάβιν της πρωταθλήτριας της χώρας, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης την οποία αντιμετώπισε η Λάρισα στο Κύπελλο UEFA, πρόσφατα.

Τροπαιούχος το 1960

Πρόκειται για μία ομάδα που έχει μεγάλη ιστορία ως τέως Σοβιετική Ένωση και μάλιστα το 1960 κατέκτησε τον τίτλο ενώ συνολικά έχει λάβει μέρος εννέα φορές σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι στα τελικά του 1988 ήταν φιναλίστ και ηττήθηκε στον τελικό από την Ολλανδία.Ως Ρωσία έχει πάρει μέρος στα τελικά του 1996 και του 2004 και στο παγκόσμιο Κύπελλο το 1994 και το 2002.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Προπονητής:Γκους Χίντινκ(από τον Ιούλιο του 2006)
Αρχηγός:Αντρέι Αρσάβιν
Περισσότερες συμμετοχές:Βίκτορ Ονόπκο(109)
Κορυφαίος σκόρερ:Βλαντιμίρ Μπεσνάσνιχ(26)
Κατάταξη στην FIFA: 22η
Υψηλότερη θέση:3η(Απρίλιος-Ιούνιος 1996)

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Τερματοφύλακες

Ιγκόρ Ακινφέεφ
Βράσλαβ Μαλαφέεφ
Βλαντιμίρ Γκαμπούλοφ

Αμυντικοί

Σεργκέι Ιγκνάσεβιτς
Αλεξέι Μπερεζούτσκι
Αλεξάντερ Ανούκοφ
Βασίλι Μπερεζούτσκι
Ντενίς Κολοντίν

Μέσοι


Ιγκόρ Σεμσόφ
Ντίνιγιαρ Μπιλιαλεντίνοφ
Γιούρι Ζίρκοφ
Κονσταντίν Ζιριάκοφ
Ντμίτρι Τορμπίνσκι
Ιβάν Σαένκο
Βίκτορ Μπουντιάνσκι
Ρομάν Σιρόκοφ

Επιθετικοί

Αλεξάντερ Κερζάκοφ
Ντίμτρι Σίτσεφ
Αντρέι Αρσάβιν
Ρομάν Παλιουσένκο
Πάβελ Πογκρένμιακ

Δεν υπάρχουν σχόλια: