Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

MONSTERS: Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΟΙΝΟΣ ΔΕΣΜΟΣ

Όσοι ασχολούνται άμεσα με τα θέματα των οργανωμένων οπαδών και προβληματίζονται με την αντιμετώπιση που τυγχάνουν κυρίως σε νομικά θέματα, περιμένουν με περιέργεια τις μετεκλογικές εξελίξεις. Μετά τη μεγάλη φουρτούνα της περασμένης άνοιξης με τα γεγονότα της Παιανίας και μια σειρά από φημολογούμενα μέτρα για το λεγόμενο νέο τρόπο λειτουργίας των συνδέσμων, θεωρούμε πως δύο βασικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο πρώτος, εγχώριος και καθαρά εσωτερικός, έχει να κάνει με τα πιθανά περιστατικά βίας μέσα, κοντά ή και μακρυά από τα γήπεδα και τη σοβαρότητα ή την έκταση που θα πάρουν αυτά. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τη γραμμή πλεύσης της UEFA, τις πιέσεις που θα ασκηθούν προς ορισμένες κατευθύνσεις μέσα στα επόμενα χρόνια τόσο άμεσα στις ποδοσφαιρικές εταιρίες όσο και στις διοργανώτριες αρχές.

Θεωρείται βέβαιο πως η κατεύθυνση που έχει ήδη προωθηθεί και σχεδόν επιβληθεί σε ποδοσφαιρικά προηγμένες χώρες για ευνουχισμένους, προγραμματισμένους θεατές με συγκεκριμένους τυπικούς κανόνες που αποτελούν πειθαρχημένους πελάτες και καταναλωτές στα μεγάλα ευρωπαϊκά εμπορικά ποδοσφαιρικά κάστρα, θα εισαχθεί σιγά σιγά και σε χώρες σαν τη δική μας που μπορεί μόνο να εισπράττει βεβιασμένα άτσαλα και ατελώς έναν μακρινό αντίκτυπο από όλα αυτά.

Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε στιγμή πως ένας απαράδεκτος αντισυνταγματικός νόμος συνεχίζει να κλείνει “άτακτους” φιλάθλους στη φυλακή χωρίς δεύτερη ευκαιρία. Πολλές φορές κάποιοι από αυτούς έκαναν απλά σ’ ένα γήπεδο κάποια από αυτές τις πράξεις που βλέπουμε σωρηδόν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις που άλλωστε έχουν δανειστεί αρκετά από το κλίμα την λειτουργία και την ατμόσφαιρα των γηπέδων. Βέβαια τα πολιτικά καπνογόνα έχουν σοβαρό σκοπό και αιτία, αντίθετα με τα οπαδικά καπνογόνα που είναι εισιτήρια για τη φυλακή…

Η πραγματικότητα είναι πως το οπαδικό κίνημα μοιάζει να μην είναι έτοιμο να προλάβει τις μετεκλογικές εξελίξεις. Η ωριμότητα φαίνεται πως δεν κατακτιέται εύκολα. Η ΟΣΥΦΕ μοιάζει δυσκίνητη και δυσλειτουργική, δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητες της σ’ ένα μέτωπο με τη φλέγουσα πρωτοβουλία τόσο ξεκάθαρη : προέχει η προσβολή του συγκεκριμένου νόμου που θα φέρει και μια νίκη ικανή να κατοχυρώσει τη συγκεκριμένη κίνηση στα μάτια άλλων οπαδών και συνδέσμων που παρακολουθούν από απόσταση. Είναι χωρίς αμφιβολία αυτή τη στιγμή το ζήτημα που μας ενώνει όλους περισσότερο από οτιδήποτε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: