Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Ο ΝΤΕΜΗΣ"

Γιατί ο Κασναφέρης έπαιξε έτσι όπως έπαιξε το ματς της ΑΕΚ με τη Λάρισα: Εχω λάβει λογιών λογιών απαντήσεις στο απλό αυτό ερώτημα. Γιατί ήθελε να αποκαταστήσει τη σχέση του με την ΑΕΚ, επειδή έχει πάρει εργολαβία να την οδηγήσει στο πρωτάθλημα. Γιατί κάποιοι θέλουν να τσακωθεί ο Πηλαδάκης με τον Ντέμη. Γιατί ήθελε να δείξει στους Λαρισαίους ότι δεν μασάει από γκρίνιες, πράγμα που θα κάνουν όλοι οι διαιτητές από εδώ και πέρα. Γιατί είχε προετοιμαστεί να αναβάλει το ματς, μάσησε στην επιμονή της ΑΕΛ να γίνει το παιχνίδι κι έπαιξε ασυγκέντρωτος. Ο,τι και να πει κάποιος για τον Γιώργαρο, κινδυνεύει να έχει 100% δίκιο κι 100% άδικο. Το περίεργο είναι ότι δεν είπε τίποτα ο Ντέμης.

O Ντέμης Νικολαΐδης έκανε ένα μεγάλο λάθος που δεν τοποθετήθηκε δημόσια για τη διαιτησία του Κασναφέρη στον αγώνα με τη Λάρισα. Ο πρόεδρος της ΑΕΚ δεν είναι από αυτούς που δεν μιλάνε για διαιτησία και διαιτητές, ούτε από εκείνους που όταν μιλάνε, λένε κουταμάρες γιατί δεν έχουν ιδέα τι γίνεται στον χώρο. Ακόμα κι αν στο γήπεδό του σχηματίστηκε η εντύπωση ότι ο διαιτητής είχε μοιρασμένα λάθη, πάλι έπρεπε να βγει και να μιλήσει. Κυρίως θα έπρεπε να το κάνει όταν έγινε γνωστός ο βαθμός που του έβαλε ο παρατηρητής Ζαχαριάδης: αν αυτή η διαιτησία βαθμολογήθηκε δικαιολογημένα με 8,40 (δηλαδή με άριστα!), έχει καταλυθεί κάθε λογική.

«Ζαχά»

Ο Κασναφέρης είχε την άνεση να κάνει ό,τι έκανε, γιατί γνώριζε ότι θα τον κρίνει ο Θεσσαλονικιός παλιόφιλος. Οι πιθανότητες να παραπέμψει ο «Ζαχά» τον Γιώργαρο είναι όσες και να αλλάξει θρήσκευμα ο Μωάμεθ και να ασπαστεί τον Βουδισμό. Ο Κασναφέρης γνωρίζει ότι δεν έχει να φοβηθεί το παραμικρό και το γυρνάει ευθύς εξ αρχής στην τρελή: βάζει γκολ, κάνει δημόσιες σχέσεις με την εξέδρα, μιλάει στον φακό, συμπεριφέρεται ως τηλεστάρ. Τη δε ώρα του αγώνα η διαιτησία του είναι μια αληθινή επίδειξη σεβασμού στη φιλοξενία της ΑΕΚ. Μετράει τις κάρτες, χωρίζει τους παίκτες χωρίς να ασκεί πειθαρχικό έλεγχο, αφήνει τον Ακη Ζήκο να κάνει τον αγώνα Φαρ Ουέστ, στο τέλος σχεδόν δεν αφήνει να παιχτούν καθυστερήσεις: όλα γίνονται με στυλ! Μετά το ματς είναι έτοιμος και για διευκρινιστικές δηλώσεις.

Λέει, π.χ στους παράγοντες της Λάρισας ότι δεν θα ήθελε να ξανασφυρίξει ματς της ομάδας τους. Ο πονηρούλης Γιώργαρος ξέρει ότι έχει κάνει μια κακή διαιτησία, αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζει και ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Ο Κασναφέρης καλύπτεται πριν αρχίσουν τα ματς: αρκεί κάποιος να δει τους παρατηρητές που του βάζουν για να το καταλάβει. Ο λόγος είναι απλός: ο Ψυχομάνης περιμένει από αυτόν να τον βοηθήσει να τελειώσει με όσο το δυνατόν λιγότερες εντάσεις το πρωτάθλημα. Γι' αυτό και του έχει δώσει εργολαβία όλα τα κρίσιμα ματς.

Λόγοι

Γιατί έπαιξε έτσι ο συγκεκριμένος διαιτητής δεν ξέρω. Εχω ακούσει από το Σάββατο το βράδυ δέκα λόγους. Η συμπεριφορά του Κασναφέρη πάντα χρήζει ερμηνείας και κάθε συμπεριφορά είναι διαφορετική: τρέχα γύρευε. Κανονικά ο Κασναφέρης θα έπρεπε να κάνει όπως η CIA: να έχει το δικαίωμα κάθε ένα εξάμηνο να μας αποκαλύπτει τα μυστικά του -θα έπρεπε να το κάνει για τις ανάγκες της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου! Αλλά το θέμα εν προκειμένω δεν είναι ο διαιτητής. Είναι η κουτή σιωπή της ΑΕΚ.

Αλλοθι

Με τη διαιτησία του αυτή ο Κασναφέρης απέκτησε έναντι της ΑΕΚ ένα ισχυρότατο άλλοθι για όποιο μελλοντικό του ατόπημα. Με βάση τους τρόπους που ορίζει τους διαιτητές ο Ψυχομάνης, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Κασναφέρης θα παίξει άλλα τέσσερα τουλάχιστον κρίσιμα ματς της «Ενωσης». Ο διαιτητής έχει εξασφαλίσει το άλλοθι για το υπόλοιπο της σεζόν: σε κάθε του λάθος όλοι θα θυμούνται το πέναλτι που δεν έδωσε σε βάρος της στο ματς με την ΑΕΛ. Οταν λέω όλοι, μιλάω για όλους: εφημερίδες, δημοσιογράφοι, διοικούντες, παραδιοικούντες και οπαδοί βρήκαν ένα καταπληκτικό παραμύθι και μάλιστα με δράκο. Με δύο ανθρώπινα λάθη του Γιώργαρου στα ματς που έρχονται, η ΑΕΚ μπορεί να χάσει ανέτως το πρωτάθλημα. Και να μην μπορεί να πει κουβέντα.

Φήμες

Πιθανότατα στον Νικολαΐδη να έχουν φτάσει κάποια πραγματάκια που ακούγονται αριστερά-δεξιά. Οτι τάχα μου κάποιοι υψηλά ιστάμενοι λένε όταν πίνουν τον καφέ τους στη Σαλονίκη, πως μακάρι να το πάρει η ΑΕΚ «για να αλλάξει το φύλλο» (αυτή κι αν είναι μια αγαπημένη φράση του Γιώργαρου…), ότι στη Συγγρού ανησυχούν για το ξεφωνητό του Ντέμη κι ως εκ τούτου προειδοποιούν τους διαιτητές να είναι προσεκτικοί με την «Ενωση», ότι ο ίδιος ο πρόεδρος έχει βάλει στόχο να τα βρει με τον Νικολαΐδη (εν όψει της επανεκλογής του) γιατί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν κι ότι θα του δώσει να καταλάβει χάρη στις διαιτησίες της «Ενωσης» πόσο τον αγαπάει. Ολα αυτά κυκλοφορούν και τα έχω ακούσει κι εγώ. Αμφιβάλλω όμως αν θα βοηθήσουν την ΑΕΚ. Μόλις σηκωθούν κάποια τηλέφωνα κι αρχίσουν πάλι να εξαφανίζονται επόπτες παραμονές αγώνων, αυτοί που τα λένε για να τα ακούει ο Ντέμης θα τα ξεχάσουν.

Εύνοια

Στην Ελλάδα κανείς δεν τολμά να δείξει ευαισθησία την ώρα της εύνοιας. Ολοι θεωρούν τα «σπόρια» δανεικά και τα «κουκούτσια» κληρονομικό δικαίωμα και δεν καταλαβαίνουν ότι αυτή η εμπορία εξυπηρετήσεων κρατά ζωντανό ένα ολόκληρο κύκλωμα. Η «προστασία της επένδυσης» και η σιωπή μπροστά στο «έγκλημα» δεν έχουν και μεγάλη διαφορά. Η σιωπή, εν προκειμένω, είναι ένα είδος υιοθεσίας της διαφθοράς: όποιος υιοθετεί τη διαφθορά το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να μη μιλάει (ή στην περίπτωση της εγχώρια αθλητικογραφίας να μη γράφει). Ο Νικολαΐδης που μιλάει έχασε στην προκειμένη περίπτωση μια ωραία ευκαιρία να ζητήσει εξηγήσεις για το τι ακριβώς έγινε το Σάββατο στο ΟΑΚΑ, όπου πέραν πάσης αμφιβολίας αλλοιώθηκε ένα ματς υπέρ της ΑΕΚ από ένα διαιτητή που βαθμολογήθηκε για τις πράξεις του σκανδαλωδώς με άριστα…

ProZone 5

Tρομοκρατημένοι μετά τις προ είκοσι ημερών παραινέσεις τού ενός από την τριανδρία των αρχιδιαιτητών, οι άρχοντες των αγώνων το Σαββατοκύριακο έδωσαν ρεσιτάλ. Το τι έχουν να δουν τα μάτια μας στη συνέχεια δεν περιγράφεται.

Κασναφέρης (ΑΕΚ – Λάρισα 1-0). Αλλους μπορεί να τους ξεγελά, εμένα όχι. Σφύριξε έχοντας κάτι στο κεφάλι του. Το ότι από την Πέμπτη έλεγε ότι έχει άγχος για το ματς δεν τον σώνει. Ολη η μαεστρία του φάνηκε στη φάση που δεν άφησε να εκτελεστεί το φάουλ για να μη δώσει πέναλτι και κάρτα στον Παπασταθόπουλο. Αληθινό μυστήριο η συμπεριφορά του. Οχι πάντως και το άριστα που του έβαλε ο «Ζαχά». Αυτό ήταν προβλεπόμενο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: