Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007

ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΠΟΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΛΙΚΑ...

Αυτή η πρόκριση δεν χάνεται με τίποτα! Η Εθνική ομάδα ήδη... προβάρει τις εμφανίσεις της για τα τελικά του Euro 2008, καθώς η νίκη της με 3-2 επί της Βοσνίας απόψε στο ΟΑΚΑ, σε συνδυασμό με την ισοπαλία των Τούρκων στη Μολδαβία έκανε το έργο των διεθνών μας ακόμα πιο εύκολο. Πλέον χρειάζονται τρεις βαθμοί για να «σφραγίσουμε» το εισιτήριο για τα τελικά της Αυστρίας κι Ελβετίας. Δηλαδή μια νίκη είτε επί της Τουρκίας (την Τετάρτη) είτε επί της Μάλτας (17/11) είτε στο φινάλε επί της Ουγγαρίας (21/11). Όπου να ‘ναι, αρκεί να είναι... τρίποντο! Γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε ότι αυτή η πρόκριση δεν χάνεται με τίποτα...

Ο... βρώμικος «Χάρι»


Η ελληνική ομάδα είχε την τύχη να σκοράρει στην πρώτη καλά οργανωμένη επίθεση που επιχείρησε. Μόλις στο 10’, ο Αμανατίδης έκανε μια υπέροχη προσπάθεια από αριστερά αποφεύγοντας δύο παίκτες, η μπάλα με την συνδρομή του Κατσουράνη έφτασε στον Πατσατζόγλου που έβγαλε μια «γλυκιά» σέντρα από τα δεξιά για το κεφάλι του Χαριστέα. Αυτός με την (!) προσπάθεια του κατάφερε να σκοράρει, αφού στις δυο πρώτες η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και στην μεσολάβησε ο Κρούνιτς πάνω στην γραμμή.

Το 1-0 έδιωχνε το άγχος από τους παίκτες του Ρεχάγκελ που δεν είχαν, έτσι κι αλλιώς, να ανησυχούν για πολλά πράγματα. Οι Βόσνιοι έδειχναν ακίνδυνοι παίζοντας με μοναδικό προωθημένο τον Μουσλίμοβιτς ο οποίος απλά είχε δυο καλά μακρινά σουτ που εξουδετερώθηκαν σχετικά εύκολα από τον Νικοπολίδη στο 8’ και στο 30’. Ούτε όμως η Ελλάδα κατάφερε να βρει ρυθμό, το κέντρο δεν βοηθούσε την ανάπτυξη και έμειναν οι Αμανατίδης και Χαριστέας να δίνουν πνοή στην επίθεση με δικές τους πρωτοβουλίες.

Ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο κύλησε σε χαμηλό τέμπο δίχως να δημιουργούνται απειλητικές καταστάσεις για τους δύο γκολκίπερ. Πάντως, ο Γκέκας σπατάλησε μοναδική ευκαιρία να δώσει προβάδισμα δύο γκολ στην ελληνική ομάδα στο 39’ όταν νικήθηκε από τον Γκούσο σε τετ α τετ από αριστερά., ύστερα από έξοχο «σπάσιμο» της μπάλας από τον Αμανατίδη (ο πλέον διακριθείς παίκτης στο πρώτο μέρος). Νωρίτερα, στο 24’, ο Βόσνιος γκολκίπερ είχε σταματήσει και το δυνατό σουτ του Καραγκούνη ύστερα από ατομική προσπάθεια του μέσου του Παναθηναϊκού.

Πεντάλεπτο «φωτιά!»

Ο Μουτζούροβιτς δοκίμασε να ανακατέψει την τράπουλα στην επανάληψη βγάζοντας έναν μέσο (Βλάνταβιτς) και περνώντας στο ματς έναν επιθετικό (Ιμπίσεβιτς). Χρειάστηκε όμως μια στημένη φάση και μια εκπληκτική εκτέλεση φάουλ του Χργκόβιτς με το αριστερό από τα 20 μέτρα για να δει το σχέδιο του να παίρνει «σάρκα και οστά». Ο σκόρερ όμως ήταν και ο μοιραίος για τους Βόσνιους αφού δυο λεπτά αργότερα αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη για αντιαθλητικό μαρκάρισμα πάνω στον Άγγελο Μπασινά.

Η ελληνική ομάδα δεν άργησε να... αποκαταστήσει την τάξη των πραγμάτων. Στο 57΄, ο Μπασινάς βρήκε με συστημένη μπαλιά τον Γκέκα στην περιοχή και αυτός πλάσαρε ιδανικά τον Γκούσο και έκανε το 2-1, μέσα σε αποθέωση. Από την στιγμή που η Ελλάδα κατάφερε να επανακτήσει σχεδόν άμεσα το προβάδισμα και με δεδομένο το αριθμητικό πλεονέκτημα, ήταν ηλίου φαεινότερο πως οι 3 βαθμοί δεν ήταν δυνατόν να μας ξεφύγουν.

Ο «Λύμπε» το τελειωτικό χτύπημα...

Λυμπερόπουλος και Γιαννακόπουλος πήραν θέση στο τερέν και η μεταξύ τους συνεργασία απέφερε το τρίτο γκολ για την ελληνική ομάδα. Ο παίκτης της Μπόλτον σέντραρε από αριστερά και ο «Λύμπε» με διπλή προσπάθεια έστειλε πρώτα την μπάλα στο δοκάρι και στην επαναφορά σκόραρε με δυνατό αριστερό σουτ σε κενή εστία, στο 72’.

Τα υπόλοιπα λεπτά του αγώνα αποδείχτηκαν διαδικαστικά καθώς οι Βόσνιοι είχαν να ανέβουν ένα «γολγοθά». Η ελληνική ομάδα θα μπορούσε να πετύχει και τέταρτο γκολ με την ψυχολογία στα ύψη αλλά το σκορ έκλεισαν οι φιλοξενούμενοι, με τον Ιβίσεβιτς να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την στιγμιαία αδράνεια του Δέλλα.

Περισσότερο στενάχωρο αποδείχθηκε φυσικά το γεγονός πως Κατσουράνης και Πατσατζόγλου θα απουσιάσουν (λόγω καρτών) από την μάχη στο «Αλί Σάμι Γιεν» την Τετάρτη, όμως βάσει δεδομένων η Ελλάδα θα είναι το πρώτο φαβορί για την πρόκριση ακόμα και αν ηττηθεί εκεί.

ΣΚΟΡΕΡ: 10΄ Χαριστέας, 57΄ Γκέκας, 72΄ Λυμπερόπουλος - 54΄ Χργκόβιτς, 90΄+ Ιμπίσεβιτς
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Γκρεγκόρζ Γκιλέφσκι (Πολωνία)
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: Χργκόβιτς
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Κατσουράνης, Πατσατζόγλου - Ράχινιτς, Ναντάρεβιτς

Ελλάδα: Νικοπολίδης, Πατσατζόγλου, Δέλλας, Κυργιάκος, Τοροσίδης, Κατσουράνης, Μπασινάς, Καραγκούνης, Χαριστέας (69’ Λυμπερόπουλος), Γκέκας (78’ Γκέκας), Αμανατίδης (71’ Γιαννακόπουλος).

Βοσνία: Γκούσο, Μπερμπέροβιτς, Μπάγιτς, Κρούνιτς, Μπλάτνιακ (63’ Μέρσιτς), Μουσλίμοβιτς, Μισίμοβιτς (82’ Σαλίχοβιτς), Ναντάρεβιτς, Χργκόβιτς, Βλάνταβιτς (46’ Ιμπίσεβιτς), Ράχινιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: